IZBACITE IH IZ ISHRANE

Debljanje je složeno pitanje na koje mogu uticati različiti faktori, a jedan od najznačajnijih krivaca koji se često povezuje sa ovim problemom je konzumacija prerađene hrane.

U današnjem svijetu koji se brzo razvija, ove praktične namirnice postale su osnovna namirnica za mnoge. Međutim, nije sva prerađena hrana jednaka, a neke su poznate po tome što doprinose neželjenim kilogramima.

Debljanje je složeno pitanje na koje mogu uticati različiti faktori, a jedan od najznačajnijih krivaca koji se često povezuje sa ovim problemom je konzumacija prerađene hrane . U današnjem svijetu koji se brzo razvija, ove praktične namirnice postale su osnovna namirnica za mnoge. Međutim, nije sva prerađena hrana jednaka, a neke su poznate po tome što doprinose neželjenim kilogramima.

Kako bismo saznali o četiri najgore prerađene hrane od kojih se trebate kloniti, razgovarali smo s Mary Sabat, MS, RDN, LD. Sabat je otkrio da su grickalice od prerađenog mesa, instant rezanci, upakovana peciva i peciva, te slatke žitarice za doručak neke od popularnih prerađenih namirnica koje gotovo uvijek dovode do debljanja ako se prekomjerno konzumiraju.

Hrana od prerađenog mesa


Hrana od prerađenog mesa, poput kobasica stekle su popularnost kao zgodne opcije u pokretu. Međutim, ovi proizvodi su često bogati nezdravim mastima, natrijem i konzervansima, što ih čini potencijalnim doprinositeljem debljanja.


Goveđi narezak, kobasice i hrenovke su bogate nezdravim mastima i aditivima koji mogu doprinijeti debljanju, uključujući visceralnu masnoću.

Pretjerana konzumacija hrane od prerađenog mesa može dovesti do povećanog unosa kalorija i može potaknuti prejedanje zbog njihovih okusa koji izazivaju ovisnost i praktičnog pakiranja.

Instant rezanci


Instant rezanci, iako su praktični i jeftini, često se povezuju s debljanjem zbog visokog nivoa rafiniranih ugljikohidrata i nezdravih aditiva. Ovi brzi i jednostavni obroci obično su siromašni nutrijentima i vlaknima, zbog čega se osjećate manje zadovoljnim i sklonijim prejedanju.

Paketići za instant rezance puni su natrijuma, nezdravih masti i često sadrže MSG i umjetne aditive koji mogu potaknuti skladištenje masti.

Dodatno, prekomjeran sadržaj soli u instant rezancima može dovesti do zadržavanja vode i nadimanja, što može dati lažni utisak debljanja.

Slatke žitarice za doručak


Zašećerene žitarice za doručak, koje se često prodaju i djeci i odraslima, zabrinjavajuće doprinose debljanju. Ove žitarice su obično pune dodatog šećera, bez potrebnih vlakana i proteina koji podstiču osjećaj sitosti i stabilan nivo energije tokom jutra.

Mnoge slatke žitarice su prepune dodatog šećera i rafiniranih ugljikohidrata, što dovodi do povećanja inzulina i skladištenja masti, uključujući visceralnu masnoću.

Redovno konzumiranje slatkih žitarica za doručak povezano je s raznim zdravstvenim problemima kao što je povećano povećanje tjelesne težine, zbog čega je preporučljivo da se odlučite za hranljivije opcije doručka koje pružaju trajnu energiju i bolje podržavaju kontrolu težine.

Upakovana peciva


Upakovana peciva, poput mafina i kolačića, su ukusne poslastice koje često sadrže mnogo šećera, nezdravih masti i rafinisanog brašna. Ovi sastojci mogu doprinijeti debljanju ako se često konzumiraju.

Krofne i druga peciva često sadrže trans masti, rafinirano brašno i dodane šećere koji mogu potaknuti nakupljanje visceralne masti.

Štaviše, nezdrave masti koje se često nalaze u upakovanim pecivima mogu potaknuti skladištenje masti u tijelu. Iako je povremeno uživanje u ovim poslasticama sasvim u redu, prekomjerna konzumacija upakovanih peciva i peciva može dovesti do prekomjernog unosa kalorija i debljanja, zbog čega je važno uživati u njima umjereno kao dio uravnotežene prehrane.