STRUČNJACI OTKRIVAJU

Vjerovatno ste čuli za izreku “može, ali u malim količinama”. To se, naravno, odnosi na sve namirnice pa i sir. Naime, većina sireva ima više zasićenih masti i natrija, što nije najbolji izbor ako imate visok holesterol. Ipak, ako ste zabrinuti zbog svog holesterola, to ne znači da bi sir trebao biti isključen s vašeg jelovnika, piše Eatthis.

Mnoge vrste sireva imaju više masti i holesterola, poput parmezana ili plavog sira. Dobra vijest je da su ovi sirevi također bogati i izrazitog okusa, tako da vam ne treba puno da biste uživali. Međutim, ako tražite sir koji biste svakodnevno jeli i uživali u većim porcijama—posebno ako imate visok holesterol—u nastavku ćete pronaći sireve koji su, prema dijetetičarima, bolje opcije.

MOZZARELLA
“Uvijek govorim svojim klijentima svih dobi da je sir nevjerovatan dodatak prehrani jer sadrži proteine koji pomažu u izgradnji mišićne mase, a kalcij i vitamin D pomažu u izgradnji i održavanju kostiju tokom cijelog života”, objašnjava Jim White, RDN, ACSM EX-P, vlasnik Jim White Fitness and Nutrition Studios.

Mozzarella ima malo zasićenih masti i holesterola u usporedbi s mnogim drugim vrstama sireva. Cheryl Mussatto MS, RD, LD, klinička dijetetičarka u Cotton O’Neil Cardiac Rehab i autorica knjige The Nourished Brain, također voli mozzarellu—ali radije se odlučuje za svježu, djelomično odbranu vrstu.

“Ovaj ukusni sir sadrži korisne aktivne kulture, poput Lactobacillusa, koji je odličan za zdravlje crijeva. “Također pomaže smanjiti upalu, što je idealno za zdravlje krvnih žila i srca”, kaže Mussatto i dodaje da voli svoju mozzarellu u Caprese salati, kao i u fritaji od špinata i sira.

ZRNATI SIR
“Zrnati sir može biti izvrstan izbor za zdravlje kardiovaskularnog sistema jer je bogat proteinima i ima malo masti”, objašnjava Amanda Sauceda, vlasnica The Mindful Gut.

Sauceda također preporučuje odabir uzgojenog svježeg sira kako biste imali koristi od živih, aktivnih kultura za svoj crijevni mikrobiom, za koji istraživanja pokazuju da je povezan sa zdravljem srca.

FETA SIR
Leslie Bonci, vlasnik Active Eating Advice by Leslie Bonci, preporučuje feta sir zbog nižeg udjela zasićenih masti u usporedbi s većinom sireva.

Osim toga, Bonci kaže da bogat okus fete znači da ga možete ga općenito koristiti u svojim jelima, ali i dalje uživati u nevjerovatnom okusu. Obogatite salate izmrvljenom fetom, uparite je s voćem ili dodajte neke namirnice na tanjir miješanjem fete sa svježim cherry paradajzima.

OBRANA RICOTTA
Još jedan sir koji Bonci preporučuje je djelimično obrana ricotta jer daje “19 miligrama holesterola po 1/4 šalice i 3,5 grama zasićenih masnoća, što ga čini nižim od drugih sireva.”

Bonci objašnjava da djelimično obrana ricotta daje kremast okus, što je čini odličnim dodatkom tjestenini umjesto gustog vrhnja, a može se i mazati umjesto krem sira za povećanje proteina i smanjenje ukupne masti i zasićenih masti.

Nekoliko načina na koje Bonci uživa u korištenju ricotte uključuje dasku od ricotte prelivenu povrćem i maslinama ili tučenu s bobičastim voćem za ukusan kremasti desert koji ima manje zasićenih masnoća u usporedbi sa sladoledom.