KOJE PROMJENE ĆETE UOČITI

Ukoliko počnete svakog dana konzumirati jaja, primijetit ćete mnoge pozitivne promjene u organizmu.

Jaja vam mogu pomoći ukoliko pokušavate izgubiti kilograme. Istraživanje je pokazalo da ona daju osjećaj sitosti, što dovodi do smanjenja unosa kalorija tokom ostatka dana. Jedno jaje sadrži otprilike šest grama proteina.

Žumance je, posebno, izvor važnih nutrijenata poput vitamina B12, vitamina D i holina, koji su važni za pretvaranje hrane u energiju. Jaja su bogata aminokiselinama poput metionina koji jača kosu i nokte.

Ona također sadrže holin koji je "zadužen" za dobro pamćenje, dobro raspoloženje, kontrolu mišića i opće funkcionisanje nervnog sistema. U žumancu se nalazi dva kartenoida - lutein i zeaksantin, koji su važni za zdravlje očiju. Istraživanje je utvrdilo da bi oni čak mogli pomoći u rizika od uobičajenih očnih bolesti povezanih sa starenjem.

Mnogi konzumiranje jaja povezuju sa povećanim holesterolom. Jedno jaje sadrži oko 207 miligrama holesterola, što je 69 posto preporučene dnevne količine. Međutim, unos holesterola iz hrane nije direktno povezan sa povećanjem nivoa holesterola u krvi. Istraživanja čak sugerišu da konzumiranje do dva jaja dnevno zapravo poboljšava zdravlje srca.