Naučnici zabrinuti

Virusi mutiraju cijelo vrijeme te većina istih izumire. Ponekad se šire, a da ne mijenjaju ponašanje, a ponekad pokreću dramatične promjene.

Pitanje s kojim se sada suočavaju naučnici je jednostavno: spada li varijanta VUI-202012/01 u ovu posljednju kategoriju?

Predstavlja li povećani zdravstveni rizik?

Da li se njegovo nedavno brzo širenje južnom Engleskom dogodilo zato što se pojavilo kod ljudi koji zaraze mnogo drugih, vjerojatno zato što ignorišu ograničenja COVID-19?

Na ova ključna pitanja, o kojima se raspravljalo prošle sedmice nakon što je ministar zdravstva Matt Hancock otkrio postojanje novog virusa, jučer je odgovorio vladin glavni medicinski službenik Chris Whitty.

"Upozorili smo Svjetsku zdravstvenu organizaciju i nastavljamo analizirati dostupne podatke kako bismo poboljšali naše razumijevanje virusa", naveo je Whitty.

"U ove će analize biti uključeni naučnici koji u laboratorijima uzgajaju novi soj, proučavaju njegove reakcije na antitijela i testiraju njegove unakrsne reakcije s cjepivima COVID-19. Uz to, zdravstveni službenici sada provode nasumično sekvenciranje uzoraka iz pozitivnih slučajeva u cijeloj zemlji kako bi istražili njegovo širenje kroz zemlju i izgradili regionalne karte njegove prevalencije. To će potrajati najmanje dvije sedmice", dodao je Chris Whitty.

Pojava nove varijante je alarmantna, iako treba napomenuti da je bilo nekoliko prethodnih mutacija COVID-19.

Prošlog je mjeseca danska vlada izbacila milione kuna nakon što se utvrdilo da su stotine slučajeva COVID-19 povezane s inačicama Sars-CoV-2 koje je nosio uzgajani nerc.

U oktobru su analize sugerirale varijantu koronavirusa koja potječe od španjolskih poljoprivrednih radnika te koja se brzo proširila Europom i zabilježila većinu slučajeva u Velikoj Britaniji.

"Ni u jednom slučaju nije utvrđeno da su ove varijante povećale prijenos bolesti. Međutim, sada je jasno da to nije slučaj za varijantu VUI-202012/01", zaključio je Whitty.

Ono što naučnici sada moraju riješiti jest zabrinutost zbog utjecaja nove varijante - posebno hoće li ona dovesti do povećanja slučajeva teške bolesti Covid ili će zapravo rezultirati manjim brojem slučajeva.

Drugo veliko pitanje je hoće li nova varijanta moći zaobići zaštitu koju nude cjepiva COVID-19 koja se sada primjenjuju širom Britanije, piše Guardian.