Uz kvalitetan jastuk, za dobar i zdrav san važan je i kvalitetan madrac. Poznato je da je on omiljeno okupljalište grinja i drugih alergena koji mogu utjecati na kvalitetu sna. S vremenom se istroši i uprlja zbog čega također postane neudoban. Zbog toga zahtjeva redovito čišćenje i održavanje.

Slijedeća četiri savjeta pomoći će vam da vaš madrac traje što dulje i da vam na njemu uvijek bude ugodno spavati.

1. Svakih šest mjeseci okrenite madrac
Kako bi se madrac jednako trošio okrenite ga tako da je gornja strana sada dolje, a strana na kojoj vam je bila glava, na dnu.

2. Prekrivač za madrac zaštitit će ga i produžiti vrijeme između čišćenja
Razmislite o kupnji prekrivača za madrac koja će zaštititi njegovu površinu. Izaberite onaj koji se može prati i lako se mijenja. Neki prekrivači čak smanjuju alergije na grinje, a madrac je potrebno puno rjeđe usisavati.

3. Uklonite prašinu s površine madraca
Prašina i grinje skupljaju se u madracu stoga ga je potrebno redovito usisavati. Učinite to pomoću nastavka za usisavanje namještaja na usisavaču. Učestalost usisavanja ovisi o tome je li netko u vašemu domu alergičan i imate li prekrivač za madrac.

4. Prljavštinu i mrlje uklonite sredstvom za pranje namještaja
Ovaj postupak napravite prateći upute na sredstvu za pranje. Možete pomiješati i malo blagog deterdženta s vodom te stišćite spužvu dok se ne stvori suha pjena koju zatim pomoću spužve utrljate u mrlje. Spužvu potom isperite u toploj vodi i obrišite mrlje. Ostavite da se dobro osuši.

Savjeti: pazite da se unutrašnjost madraca ne smoči; ako je vani toplo možete madrac staviti da se osuši vani, a možete upotrijebiti i sušilo za kosu kako bi se brže osušio.