BEZ ŠTETNIH ISPARENJA

Skidanje crnih tragova iz pećnice koji su nekad bili umak ili sir ne mora biti težak posao, a ne morate ni bacati novac na skupa sredstva za čišćenje.

Sve što vam je potrebno su soda bikarbona i alkoholno sirće, a najbolje od svega je što će pasta od sode izgorene ostatke hrane iz pećnice riješiti dok vi spavate.

Komercijalna sredstva za čišćenje pećnica sadrže jake hemikalije i mogu u pećnici za sobom ostaviti štetne pare, a soda bikarbona i sirće su netoksični i sigurni za upotrebu na površinama koje dolaze u kontakt s hranom.

Soda i sirće udruženo djeluju kako bi uklonili tvrdokorne mrlje i masnoću, a ako svom sredstvu želite dodati i malo mirisa, dodajte mu dvije do tri kapi eteričnog ulja. Miris odaberite sami, ali dobro je znati da ulje čajevca može koristiti kao prirodni odmašćivač.

I staklo pećnice možete čistiti s prirodnim sredstvom iz domaće radinosti, kojeg možete napraviti od jednakih dijelova vode i alkoholnog sirćeta s nekoliko kapi ulja limuna.

Koliko ćete često čistiti pećnicu, ovisi o intenzitetu korištenja, ali okvirno bi to trebalo raditi svakih nekoliko sedmica. Funkcija samočišćenja može biti odlična alternativa čišćenju u hitnim situacijama, ali pećnicu svakako nastojte redovito temeljito čistiti. Sjetite se koliko ste platili svoju pećnicu i njeno čišćenje nemojte smatrati poslom, nego održavanjem aparata.

Postupak čišćenja pećnice


Napravite pastu

Za čišćenje pećnice standardne veličine zajedno pomiješajte tri četvrtine šolje sode bikarbone i četvrtinu šolje tople vode. Dodajete li miris svom domaćem sredstvu za čišćenje, to učinite u ovom trenutku. Dvije do tri kapi eteričnog ulja bi trebale biti dovoljne, ali ako želite, kapnitie i koju kap više.

Očistite rešetke iz pećnice

Rešetke iz pećnice uvijek izvadite prilikom čišćenja, čak i kada koristite funkciju samočišćenja, jer toplina koja se razvija tokom tog ciklusa može ih deformirati. Uronite ih na nekoliko sati u otopinu deterdženta za pranje posuđa, istrljajte s grubom spužvicom za ribanje, a potom dobro isperite i osušite. Ako rešetke i nosači zahtijevaju intenzivno čišćenje, nanesite na njih pastu koju ste napravili. Imajte na umu da soda bikarbona može promijeniti boju aluminija pa pastu koristite samo na nosačima rešetki od nehrđajućeg čelika.

Nanesite pastu

Sve otvore i rupice na pećnici začepite popunjavanjem folijom. Pastu po unutrašnjosti pećnice nanesite kistom, izbjegavajući gole metalne površine i vrata pećnice. Za uglove i teže dostupna mjesta koristite staru četkicu za zube. Ovako nanašenu pastu ostavite u pećnici preko noći.

Očistite je

Pastu ukonite plastičnim strugačem, a ako je potrebno navlažite je. Obrišite je vlažnom krpom, ponavljajući postupak dok ne nestanu pruge.

Obrišite vrata

Mješavinom jednakih dijelova vode i sirćeta očistite vrata pećnice mekom krpom, piše Tportal.