Ukusi se razlikuju i vjerovatno svi imamo različito mišljenje o tome kako izgleda savršeno lice, ali složit ćete se – današnji pojam ženske ljepote i karakteristike ženskog lica koje su smatrane lijepim tridesetih godina prošlog vijeka, mnogo se razlikuju danas.

Iako je zaista teško odrediti jedno "savršeno" lice, zbog ovalnog oblika i simetrije, za mnoge je ideal ljepote tridesetih godina bila glumica Sylvia Sidney.  Na skupu kozmetičara 1934. godine u Kaliforniji, ova glumica je i proglašena "savršenim" licem.
Učesnici skupa su, tada, napravili listu karakteristika koje čine idalnu ljepotu, kako bi dame tog doba mogle da uporede svoje sa onim što se smatralo najljepšim licem.
Prije oko osamdeset godina, idealnim su se smatrale dame čija je dužina lica jednaka dužini tri nosa, čije su gornja i donja usne iste punoće, obrve su simetrične i počinju u pravcu sa ivicom nozdrve, savršena širina lice jednaka je dužini dva nosa..., neke su sa liste karakteristika napravljenih na osnovu lica glamurozne glumice.
Do vremena kada je postala sinonim za ljepotu, mnoge dame su već pokušavale da "iskopiraju" njene frizure, šminku, garderobu...
Naravno, i tada su žene vodile računa o svom izgledu i uljepšavale se kako god su mogle, ali savjeti u vezi sa ljepotom koji su upućivani ženama tih godina, bili su daleko različiti od onih danas. Ako su npr. najčešće nosile kosu podijeljenu na sredinu, savjetovano im je da je podijele sa strane, da ponekad naprave lokne...
Kakva je situacija danas? Čini se da većina "savršenih" lica, odnosno onih koji se takvim smatraju, sve više liče na lica raznih lutkica, a pune usne za mnoge su postale simbol  ljepote.