Ako ste ljubitelji Fante, Orangine i ostalih gaziranih napitaka sa ukusom narandže, recept za ovo zdravo gazirano piće od narandže će vam sigurno uljepšati dan.

Gazirani napici koje kupimo u prodavnicama se nikako ne preporučuju jer su prepuni šećera i ostalih nezdravih sastojaka koje nikako ne želimo u svom organizmu, posebno kad su u pitanju djeca.
S druge strane pića koje dobijemo prirodnom fermentacijom su veoma zdrava jer sadrže zdrave probiotike koji nas štite od gripa, prehlade i jačaju nam imunitet. Na Ohlardy blogu pronašli smo sjajni recept za ukusno fermentisano piće od narandže koje je ukusno, zdravo, a vaša djeca će ga obožavati.
Potrebni sastojci:
Veća staklena tegla
2 ½  (650 ml) šolje svježe cjeđenog soka od narandže
2 kašike sirila
250 ml filtrirane vode na sobnoj temperaturi
Sve sastojke uspite u teglicu i pazite da ne bude puna do vrha, neka ostane najmanje 2,5 centimetra praznine. Dobro zatvorite teglicu, promješajte i ostavite na sobnoj temperaturi 48 sati.
Nakon toga, napitak stavite u frižider i pijte. Budite veoma oprazni kad budete otvarali teglicu jer se gasovi stvaraju tokom fermentacije pa bi sav sok mogao da iscuri. Lagano otvorite teglicu da ispustite vazduh i gasove.
Ako želite, ne morate sok mješati sa vodom, a u tom slučaju fermentacija je puno brža i biće vam dovoljno svega 24 sata.
Isto tako, možete mješati ukuse pa uz sok od narandže možete dodati sok od limuna, grejpfruta ili limete.