MIŠLJENJE STRUČNJAKA

Pokušaj gubljenja sala na stomaku može biti težak poduhvat u svakoj životnoj dobi, ali najviše problema imaju starije osobe. Nasreću, neke namirnice mogu pomoći u ovom procesu.

"Konzumiranje jaja za doručak je idealan način da započnete dan na zdrav način. Pošto ona sadrže proteine i masti, ostat ćete siti tokom ostatak dana. Idealno bi bilo da ujutru jedete 25 do 30 grama proteina. Možete ih jesti sa tostom od cjelovitog zrna, pošto je on zdraviji od običnog tosta", kazala je za magazin Eat This, Not That nutricionistkinja Amy Goodson.

Grčki jogurt je također jedna od zdravijih opcija za doručak jer ima manju količinu dodanog šećera. Sadrži proteine, kalcij i probiotike, koji dobro utječu na zdravlje. Konzumirajte ga sa cjelovitim žitaricama ili dodajte u smoothie.

Sadrži sve potrebne proteine, pomaže u varenju i čuva zdravlje srca.

"Ako želite da se riješite sala na stomaku, onda je unos proteina veoma važan za vaš uspjeh. Uz pomoć nje ćete također uspjeti izgraditi mišiće. Zob je isto tako bogata vlaknima, koja će vas održait sitim, što će, naravno, spriječiti prejedanje tokom dana", objasnio je nutricionist Courtney D'Angelo.

Puter od kikirikija neće biti dovoljan obrok, ali ga možete jesti sa tostom, pahuljicama i slično. On sadrži mnoge zdrave masti, koje su potrebne organizmu.

Naravno, ni u kom slučaju ne biste trebali zanemariti treniranje dok pokušavate izgubiti salo na stomaku. Ove namirnice jesu zdrave, ali ćete primijetiti značajan napredak kada kvalitetnu ishranu kombinujete sa tjelovježbom.