IZBJEGAVAJTE IH

Kofein se uglavnom povezuje s kafom i nekim vrstama čajeva, no postoje i druge namirnice koje ga sadrže i zbog toga mogu uzrokovati da budete budni tokom noći.

Iako National Health Service ne daje gornju granicu dnevnog unosa kofeina, mnogi ljekari preporučuju da ne prelazite granicu od 400 mg dnevno.

Nutricionistica Jess Hillard kaže da jedna šolja instant kafe koju ste kupili u supermarketu sadrži otprilike oko 100 mg kofeina, dok ona u ugostiteljskom objektu može da sadrži i do 180 mg kofeina po šolji.

No, kofein se nalazi i u našoj svakodnevnoj ishrani pa neke namirnice radije izbjegavati jesti prije odlaska na spavanje. To je zato što kofein može imati štetne učinke kao što su glavobolja i povećana tjeskoba.

Tamna čokolada

Unatoč zdravstvenim prednostima tamne čokolade, radije je izbjegavate pred spavanje. Tamna čokolade od 100 grama s postotkom kakaa od 70 posto i više sadrži oko 80 mg kofeina. S druge strane, mliječna čokolada bi imala veći udio šećera, tako da ni nju ne biste trebali jesti prije spavanja.

Gazirana pića

Nije samo visok sadržaj šećera u mnogim gaziranim pićima ono što može biti razlog za zabrinutost, jer neka sadrže i velike količine kofeina. Popiti limenku gaziranog pića navečer nije najbolja ideja. Ovo se odnosi i na energetska pića.

Sladoled

Omiljena slastica tokom toplih dana zapravo može sadržavati kofein. Nutricionist Rob Hobson kaže da biste možda trebali odabrati sladoled koji nije s okusom kafe jer neki od njih mogu sadržavati više od 50 mg kofeina u samo dvije kuglice. Međutim, nije samo riječ o sladoledu s okusom kafe. Čokoladni sladoled također može sadržavati stimulirajući kofein.

Puding

Puding i kremasti deserti bi vam također mogao pomoći da ostanete budni. Tiramisu je vjerojatno najočigledniji desert s kofeinom jer sadrži kafu, ali također će sve što sadrži tamnu čokoladu sadržavati malo kofeina.

Kombucha

Fermentirano piće za koje se kaže da ima dobrobit za zdravlje crijeva, kombucha je sve popularnije piće među ljudima koji brinu o svom zdravlju. Međutim, napravljeno je od listova čaja koji prirodno sadrže kofein. Iako je sadržaj kofeina u kombuchi obično minimalan, ipak ga vrijedi označiti jer 250 ml kombuche može sadržavati do 15 mg kofeina.