KORISNO

Vrtite se po krevetu i ne možete zaspati? Pojedite rižu, savjetuju dijetetičari. Iako je ta namirnica stekla lošu reputaciju, možda može poboljšati kvalitetu sna.

- Postoje hranjive tvari korisne za san koje se nalaze u hrani bogatoj ugljikohidratima. To su recimo vitamin B6 i vlakna - kaže dijetetičarka Karman Mayer.

Prema Mayer, ugljikohidrati mogu biti korisna i negativna hrana za san, zavisno o tome radi li se o složenim ili jednostavnim ugljikohidratima i o tome šta s njima kombiniramo.

- Ugljikohidrati s visokim glikemijskim indeksom poput riže mogu pomoći u boljoj proizvodnji melatonina, hormona sna koji pomaže regulirati unutrašnji sat tijela - tvrdi dijetetičarka Julie Pace.

Studija iz 2020. objavljena u časopisu Nutrients, provedena na 60 odraslih Japanaca, pokazala je da su oni koji su konzumirali rižu uz sva tri obroka tokom dva mjeseca prijavili bolju kvalitetu sna.

Riža sadrži magnezij, ali više ga je u smeđoj nego u bijeloj riži. Magnezij pomaže u smanjenju nivoa stresa te potiče osjećaj smirenosti i opuštenosti, zbog čega ćemo brže zaspati.

Osim navedenog, riža je i dalje jedna od jeftinijih namirnica na tržištu te se može uklopiti uz većinu jela.

Izvor: Faktor