The World Film Festival

Devedesettrominutni igrani film Rajka Grlića "Ustav Republike Hrvatske" /The Constitution/ će imati svjetsku premijeru na "The World Film Festivalu" u Montréalu koji predstavlja svoje jubilarno, 40. izdanje od 25. avgusta do 5. septembra.

Biće na glavnom natjecateljskom programu između 22 ostvarenja 3. septembra u 11:30 i 21:30 i dan kasnije u 15:50. Posebna priča o neobičnim susjedima iz iste zgrade što se ne podnose radi različitog imovinskog stanja, nacionalnosti, vjere i seksualnih navika se dopala organizatorima jedinog sjeveroameričkog natjecateljskog festivala, A kategorije.

Glavnu ulogu tumaci srbijanski glumac Nebojša Glogovac kome je uloga umirovljenog profesora, deklariranog homoseksualca i travestija, najsloženija u filmskoj karijeri. Ostale susjede što se nikada ne bi upoznali niti razgovarali da nije bilo zajedničke nesreće, što ih je uputila jedne na druge i približila, uvjetujući da napokon  otkriju  da su ljudska bića, između ostalih tumače: Dejan Aćimović, Ksenija Marinković, Božidar Smiljanić, Mladen Hern.

Scenario su  napisali reditelj Grlic i Ante Tomic, a u septembru će ga u obliku knige objaviti zagrebački izdavač "Hena-com". Producent ostvarenja je Ivan Maločar i "Interfilm".

Selekcija "Međunarodnih prvih fikcija" predstavlja 98-minutno ostvarenje Srđe Penezića, Užičanina iz Amerike, pod nazivom "Dobrica" isto kao i film Albanca Drena Zherke, od 93 minute pod nazivom "Odijek".

Miloš Radović je odabran pokazati svoj 85-minutni film "Dnevnik Mašinovođe" u programu "Pogledi na svjetski film", a Slovenac Oton Bačar sa kratkometražnim 13-minutnim djelom bez dijaloga pod nazivom "Motus", učestvuje u "Svjetskoj selekciji kratkih filmova".