Bourneovo nasljeđe

U produkciji visokobudžetnih akcijskih krimića i filmova o superjunacima dešava se zadnjih godina zgodna primjena starog James Bond pravila. A to je da je junak postao važnijim od protagonista koji ga utjelovljuje.

Kako starom dobrom Spideyu ili Batmanu nije osobito značilo promjena glavnih glumaca povremeno pod maskom, tako ni u slučaju britanskog agenta nije bilo osjetnih padova komercijalnog uspjeha u uvijek rizičnim promjenama tima koji pobjeđuje.

Dok je novi pokušaj oporavka Supermana primjerice krahirao, dotle se priča o Jasonu Bourneu, 'čovjeku bez identiteta', nastavlja jednako uspješno kao u slučaju prve trilogije filmova s Mattom Damonom kao naslovnim junakom.

Zamjenio ga je izvrsni Jeremy Renner koji je svoje prijemne ispite za glavnu rolu vrhunski odradio sparirajući Tomu Cruiseu u posljednjem nastavku Nemoguće misije ili pak vrhunskim letačkim streličarstvom kao Oko sokolovo iz briljantnih Osvetnika.

Dobar dio tajne uspjeha osim vrhunskim akcijskim scenama duguje pametno zapetljanom scenariju koji duguje dosadašnjem scenaristu, sada promoviranog u redatelja Tonya Gilroya (Michael Clayton, Duplicity). Uz odlične popratne role uvijek pouzdanog Edwarda Nortona i lijepe Rachel Weisz, agent Aaron Cross (Renner) zapleten je u još jednu špijunsku operaciju čiji korijeni sežu u prethodne nastavke. Intrige i zavrzlame špijunskog Nasljeđa raspliću se logičnom brzinom, film je snimljen u odgovarajućem galopirajućem tempu što ga čini dodatno atraktivnim.

Mastermind serijala i dalje je spisatelj Robert Ludlum od čijeg su junaka producenti realizirali vrhunsku akcijsku franšizu koja u svim segmentima ravnopravno parira Cruisevom Ethanu Huntu u trci za publikom i titulom novog Bonda, Jamesa Bonda.