Čak i 25 godina od izlaska filma The Matrix ljudi još uvijek saznaju nove stvari o kultnom klasiku. Sa Keanuom Reevesom u glavnoj ulozi frontmena Nea, The Matrix je zasigurno jedna od najpopularnijih naučnih franšiza koje postoje do sada.

Imajući ovo na umu, sa sigurnošću se može reći da postoje neki okorjeli obožavatelji Matrixa, koji i dalje traže filmske detalje i dan danas.

Tako, postoji jedan detalj iz prvog filma emitovanog 1999. godine, koji se u posljednje vrijeme vrti po društvenim mrežama i koji ste vjerovatno propustili. Mnogi su se našalili da je to "kvar u matrici".

U jednoj sceni prvog filma, gdje Nea ispituju federalni agenti, imaju fasciklu punu dokumenata, uključujući i njegov pasoš.

Neo je rođen kao Thomas A. Anderson, što je prikazano na njegovom pasošu - ali nije stvar u njegovom imenu.


Foto: Screenshot

U stvari, filmski fanovi uočili su datum isteka Neovog pasoša i ispostavilo se da je isti datum kao i kobni dan 11. septembra - jedan od najsmrtonosnijih terorističkih napada na svijetu.

Na Redditu jučer (2. aprila), fan Matrixa podijelio je snimak pasoša i istakao datum. Ovo je, očekivano, potaknulo brojne teorije zavjere. No, za pretpostaviti je da se radi o pukoj slučajnosti.

Detalj u kojem se vidi datum na Neovom pasošu možete vidjeti na vremenu 1:17 priloženog videa.