SPREMITE SE

Jesen nam se bliži što znači da nam slijede hladniji dani koje ćemo više provoditi u zatvorenom prostoru i ispred malih ekrana, ali i u kino dvoranama. Stoga mnoge zanima šta će to novo moći gledati ove jeseni.

Jedno je sigurno izlaze brojni filmovi koji će zadovoljiti filmoljupce. Izbor je veliki, pd romantičnih komedija do horor filmova, baš svi će pronaći neki naslov za sebe.

Jesen je idealno vrijeme za posjetu kina, a uvijek je samo jedno pitanje: Šta gledati? Kroz jesenske nas mjesece očekuju neke prave filmske poslastice, a ove filmove trebate imati na umu.

"Cassandro"

Cassandro je američki biografski dramski film iz 2023. godine u režiji Rogera Rossa Williamsa, a rađen prema scenariju Rossa Williamsa i Davida Teaguea. U njemu glume Gael Garcia Bernal, Roberta Colindrez, Perla De La Rosa, Joaquín Cosío, Raúl Castillo, El Hijo del Santo i Bad Bunny.

Početkom 1980-ih Saúl Armendáriz živi u El Pasu u Teksasu i redovno prelazi granicu sa Ciudad Juárezom u Meksiku kako bi učestvovao u lucha libre hrvačkim mečevima. Hrva se kao El Topo dok ne upozna novu trenericu Sabrinu, koja mu predlaže da se takmiči kao egzotiko, što će dovesti do njegovog novog identiteta i sve većeg uspjeha kao Cassandro.

Svoju svjetsku premijeru imao je na Sundance Film Festivalu 2023. 20. januara 2023. godine, a bit će emitiran putem Prime Videa od 22. septembra 2023. godine.

"The Creator"

"The Creator" je nadolazeći američki naučno-fantastični akcioni film u produkciji i režiji Garetha Edwardsa, koji je zajedno s Chrisom Weitzom napisao scenarij.

U filmu glume John David Washington, Gemma Chan, Ken Watanabe, Sturgill Simpson i Allison Janney. Njegova radnja, smještena u budućnost pod utjecajem rata između ljudske rase i snaga umjetne inteligencije, prati bivšeg agenta specijalnih snaga koji je regrutovan da lovi i ubije The Creatora koji je razvio misteriozno oružje sa snagom da okonča rat uništavanjem samog čovječanstva.

"The Creator" će imati svoju premijeru na Fantastic Fest- u 26. septembra 2023. godine, a planirano je da bude objavljen u Sjedinjenim Američkim Državama 29. septembra od strane 20th Century Studios.

"Fair Play"

"Fair Play" je američki erotski triler iz 2023. godine, koji je napisala i režirala Chloe Domont, u svom dugometražnom rediteljskom debiju. U njemu glume Phoebe Dynevor i Alden Ehrenreich, a kao mladi par čija se veza počinje raspadati nakon neočekivanog unapređenja u firmi okrutnog hedge fund. U sporednim ulogama pojavljuju se Eddie Marsan i Rich Sommer.

"Fair Play" je premijerno prikazan na Sundance Film Festivalu 2023. 20. januara 2023. Predviđeno je da bude objavljen u ograničenim kinima 29. septembra 2023. godine, nakon čega slijedi Netflix izdanje 13. oktobra 2023. godine.

"Killers of the Flower Moon"

"Killers of the Flower Moon" je američki epski zapadnjački kriminalistički dramski film iz 2023. godine u režiji i produkciji Martina Scorsesea, koji je zajedno s Ericom Rothom napisao scenarij, zasnovan na istoimenoj knjizi Davida Granna iz 2017. godine.

Njegova radnja se usredsređuje na seriju ubistava u Oklahomi u Osage naciji tokom 1920-ih, počinjenih nakon što je nafta otkrivena na plemenskoj zemlji. U filmu glume Leonardo DiCaprio, Robert De Niro i Lily Gladstone, sa Jesse Plemonsom, Tantoo Cardinal, John Lithgow i Brendan Fraser u sporednim ulogama.


Film je premijerno prikazan na 76. filmskom festivalu u Cannesu 20. maja 2023. i dobio je široku pohvalu kritike. Novi film "Killers of the flower moon" u kojem glume Leonardo DiCaprio, Robert De Niro u kinima od 19. oktobra 2023. godine.

"SAW X"

Jedna od najkompleksnijih i najutjecajnijih franšiza horora vraća se sa svojim desetim nastavkom koji je povjeren Kevinu Greuteru, redatelju filmova Slagalica 6 i Slagalica 3D. Iz Cinestara najavljuju kako nastavak istražuje nepoznato poglavlje Jigsawove najosobnije igre. Film će u kinima biti dostupan od 28. septembra.

Radnja je smještena između događaja iz Spirale straha I i II, bolestan i očajan John putuje u Meksiko na rizičan i eksperimentalan medicinski postupak u nadi da će pronaći čudo za izlječenje svoje bolesti. No, otkriva da je cijela operacija prevara namijenjena iskorištavanju najugroženijih. S novim ciljem, zloglasni serijski ubojica vraća se svom zanatu, boreći se protiv prevaranata na svoj prepoznatljiv način kroz podmukle, poremećene i lukave zamke.

"Rustin"

"Rustin" je američki biografski dramski film iz 2023. godine u režiji Georgea C. Wolfea, prema scenariju Juliana Breecea i Dustina Lancea Blacka te Breeceove priče o životu aktiviste za građanska prava Bayarda Rustina.


U filmu glavnu ulogu igra Colman Domingo, uz Chrisa Rocka, Glynna Turmana, Aml Ameen, CCH Poundera, Michaela Pottsa, Jeffrey Wright i Audra McDonald. Zasnovan je na istinitoj priči o aktivisti za građanska prava Bayardu Rustinu, koji je pomogao Martinu Lutheru Kingu i drugima u organizaciji Marša na Washington 1963. godine.

"Rustin" je premijerno prikazan na Telluride Film Festivalu 31. augusta 2023., a bio je za Međunarodni filmski festival u Torontu 13. septembra 2023. Predviđeno je da bude prikazan u odabranim kinima 3. novembra 2023. godine, prije nego što bude dostupan u na Netflixu 17. novembra.

"Napoleon"

Film će pratiti Bonaparteov uspon od siromaštva do vladara cijele zemlje, uključujući i mnoge masovne bitke iz kolonijalnog doba. Trailer već sada izgleda nevjerojatno, sa scenama stotina i stotina vojnika.

Takve epske bitke nešto su u čemu reditelj Ridley Scott briljira, ali do sada nije imao priliku da upravo one budu središnji dio filma. Nastao je u koprodukciji Applea i Sony Picturesa, ali osim na streaming servisu, imat će i svoju kino-premijeru. Film u kina dolazi 22. novembra.

"Priscilla"

"Priscilla" je američki biografski dramski film iz 2023. godine, koji je napisala, režirala i koproducirala Sofia Coppola. Film je zasnovan na memoarima Priscille Presley i Sandre Harmon iz 1985. godine. "Elvis and Me". Prati život Priscilla i njenu vezu sa Elvisom. Cailee Spaeny i Jacob Elordi glume Priscillu, odnosno Elvisa.

Priscilla je premijerno prikazana na 80. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 4. septembra 2023, a u kinima će biti od 27. oktobra.

"Leave the world behind"

Film je adaptacija istoimenog romana iz 2020. autora Rumaana Alama, o bogatom paru s Mangattana koji uživa na odmoru u luksuznom apartmanu na Long Islandu. U jednom trenutku, pojavljuju se vlasnici kuće i javljaju kako cijela istočna obala Amerike ‘pati’ od tajanstvenog nestanka struje.

Bez televizije, interneta i mobilnih usluga, oba para moraju odlučiti kome i što vjerovati, dok se suočavaju sa situacijama koje prijeti temeljima modernog (i privilegiranog) svijeta kakvog znamo. Polygon piše kako film ima sve odlike klasičnog trilera s Julijom Roberts izranih devedesetih, uz dozu napetosti, sumnje, ali i luksuza. Film će biti dostupan na Netflixu od 8. decembra.

"Maestro"

Pet godina nakon redateljskog prvijenca Bradleyja Coopera, decembar će biti u znaku novog redateljskog projekta jer dolazi biografska priča o Leonardu Bernsteinu. Naime, Cooper dugo htio realizirati filmsku priču o jednom od najpoznatijih svjetskih dirigenata u historiji.

Priliku je dobio nakon što mu je Netflix dao zeleno svjetlo, a kao producenti su ga podržali Steven Spielberg i Martin Scorsese. Glumačku ekipu čine Maya Hawke, Carey Mulligan, Sarah Silverman i Matt Bomer. Radnja filma uglavnom je usmjerena prema odnosu Bernsteina i njegove voljene Felicije. Film će biti u kinima od 20. decembra.