U Prizrenu će i ove godine biti organizovan veći broj festivala. Oni će kao i do sada biti održani uglavnom tokom ljetnjih mjeseci. Prizren će tako, i ove godine biti stecište kulturnih poslenika iz cijelog svijeta, iz regiona ili sa cijelog Kosova.

“Predsjednik opštine na sastanku sa direktorima direktorijata donio je odluku da mi u našem direktorijatu raspišemo konkurs za organiziaciju festivala kao što su “Leptirići” dakle festival za djecu, Zambak 2012. i festival za mlade ”Rock Live”. Pravo na to imaju sve nevladine organiziacije registrovane u nadlježnom ministarstvu i koje se bave kulturnim aktivnostima”,  kaže Kujtim Gashi, kcoordinator za omladinu u direktorijatu za kulturu, omladinu i sport i dodaje.

“Mislim da organiziacije koje organizuju ove festivale, koji su već tradicionalni, imaju veliko iskustvo. Prizrenska opština će ih finansijski pomoći i ove kao i predhodnih godina jer će oni  dodatno obogatiti naš grad. Osim pomenutih biće i drugih festivala. Kao sto su ‘Yuth fest’,

‘Dokufest’ i mnogi drugi festivali koje sa nestrpljenjem očekuju ne samo građani Prizrena.

Koliko pozitivnih efekata imaju neki od festivala, konkretno ‘Dokufest’, međunarodni festival dokumentarnog i kratkometražnog filma koji je prošle godine održan po 10 jubilarni put, svjedoči i nedavno održana press konferencija u Prištini  na kojoj je rečeno da je za “sedam dana dok je održavana ova kulturna manifetscija u 2011. ostvarena dobit od 3,8 miliona eura”.

Tokom ove godine, kako se čulo na ovoj konferenciji,  očekuje se povećanje posjetilaca između 20 i 30 odsto i ostvarenje  ekonomske dobiti od oko 4,6 miliona eura. Narednih godina ta suma će, prema procjeni GAP instituuta, dostići skoro 22 miliona eura.

Riječ je, naime, o dobiti vlasnika ugostiteljskih objekata, kafića, restorana, hotela, motela. Razmišlja se i o smještaju gostiju po seoskim sredinama.