Redovna press konferencija DSB-a

Ministar bezportfelja u Vladi Kosova i predsjednik DSB Rasim Demiri je na redovnoj konferenciji za novinare u uvodnom govoru istakao razloge zbog kojih nije uzeo učeše na sastanku koji je upriličila jučer zastupnica i predsjednica NDS-a Emilija Redžepi.

"Ne idemo na ručkove tamo gdje je NDS-dobila neku donaciju. A što se tiče nacionalnih interesa Koalicija Vakat je spremna da razgovra sa svakim, pa i sa NDS-om, iako gospođa Emilija nije podržala naše napore za formiranje bošnjačkih opština uslovljavanjem neglasanja za Specijalni suda ”, kaže ministar Demiri.
Demiri je potom zatražio da se počinioci u slučaju “Kidnapovanja ćerke zastupnice Redžepi” - pronađu i kazne:
Ministar Demiri je u nastavku konferencije novinarima kazao da “nema smisla ići na nekom njenom sastanku na kojem treba govoriti o zapošljavanju, a istodobno je zaposlila ćerku i njene najbliže”:
Na pitanje novinara kakve će bošnjačka zajednica koristi imati njegova posjeta Turskoj, ministar Demiri je pojasnio da se radi o “dva kapitalna projekta koji će se realizirati u 2016. godini. Jedan vredan pola miliona eura za pospješivanje stočarstva i drugi projekat izgradnje zgrade buduće opštine Rečane”.
Zastupnik u Kosovskom Paramentu Ćerim Bajrami je na pitanje novinara da li će, nakon što su se sreli sa vicepremijerom Hashimom Thaqijem, podržati njegovu kandidaturu za predsejdnika Kosova, odgovorio potvrdno i dodao:
“Često smo u situaciji da trpimo nebirane izraze kada je u pitanju naš rad, naši uspjesi rada koji su zacrtani od rata naovamo: u obrazovanju, u bezbjednosti…Mi smo oni koji su donijeli rezervisana mjesta, mi smo oni koji su stali uz narod kada je bilo najteže”, kazao je Džezair Murati, počasni predsjednik DSB-a  i Koalicije Vakat.
Ćerka Emilije Redžepi je od ministra Demirija zatražila objašnjenje “zasto se nije oglasio u medijima prilikom nemilog događaja njenog kidnapovanja i stao u zaštitu jedne Bošnjakinje?”
“Tražim da se slučaj kidnapovanja riješi, da se počinioci pronađu i kazne”, kazao je na konferenciji za novinare zastupnik Ćerim Bajrami, član Komisije za unutrašnje poslove i nadzor FSK-a.
“Ne radi se o tome da je riječ o čerci zastupnice Emilije Redžepi. O bilo kojoj da je riječ ja bih reagirao”, kaže odbornik u SO Prizren, Muso Salihi: