Zbog ukidanja 13. razreda

Ove akademske godine, 2014./2015., na javnim univerzitetima Kosova, mjesta za pripadnike manjinskih zajednica trebalo bi biti više nego ranije.

Do ovoga je došlo s obzirom da se ukida 13. razred, odnosno 12. i 13. razred ove godine maturiraju u isto vrijeme. 
Zamjenik ministra za obrazovanje, nauku i tehnologiju, Usmen Baldži, u izjavi za Radio Kosovo 2, navodi da je iz tog razloga ove godine podnijet zahtjev Senatu univerziteta da broj rezervisanih mjesta za upis studenata na univerzitetima bude dupliran. 
"Ove godine učenici 12. i 13. zajedno slave maturu i zajedno upisuju fakultete. Iz tog razgloga se ministarstvo obrazovanja mora pobrinuti za obezbjeđivanje mjesta za buduće brucoše. Što znači, doći će do dupliranja kvota za rezervisana mjesta i samih mjesta za upise na svim fakultetima gdje Bošnjaci i ostale zajednice žive", kazao je Baldži.
Bošnjački maturanti inače fakultet na svom jeziku mogu pohađati u Peći, na Fakultetu biznisa, i u Prizrenu, na Edukativnom fakultetu. Takođe se mogu upisati i na nekim od fakulteta UP-a na Kosovu, gđje se nastava izvodi na albanskom jeziku, a na osnovu rezervisanih mjesta za studente iz manjinskih zajednica. 
Ukoliko se prijavi veći broj kandidata za upis u odnosu na predviđen broj, vršiće se rangiranje, objašnjava Baldži. 
"U rangiranju se uzima u obzir prosjek srednjoškolskih ocjena, zatim uspjeh na testu mature, te uspjeh na prijemnom ispitu. To su podaci koji će pokazati da li će se kandidat upisati na određenom fakultetu. Međutim, kod manjinskih zajednica to ponekad nije dovoljno. Te često ministarstvo zamoli univerzitet i određeni fakultet da naknadno primi one kandidate koji nisu prošli na prijemnom ispitu zbog nepoznavanja albanskog jezika", kaže zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži. 
Do sad je, inače, bilo oko 300 rezervisanih mjesta za studente nevećinske zajednice na Kosovu. 
Izvor: Radio Kosovo 2 / Program na bosanskom jeziku