Nakon podnošenja zahtjeva generalnom sekretaru Vlade Kosova

Dogovoreni su i tehnički detalji oko podnošenja zahtjeva generalnom sekretaru Vlade Kosova, Fitimu Krasniqiju, nakon čega će biti donijeta i odluka o formiranju Opštine Rečane.

“Nakon više sastanaka koje smo obavili sa premijerom Kosova Hashimom Thaçijem i zamjenikom ministra u Ministarstvu za administraciju i lokalnu upravu i sekretarom ovog ministarstva, očekujemo da se uskoro na dnevnom redu Vlade Republike Kosova nađe i tekst izmjene i dopune Zakona o opštinskim granicama, kojim će se pored nekoliko opština sa albanskom većinom, naći i buduća opština Rečane, sa bošnjačkom većinom“, izjavio je predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka i poslanik u Skupštini Kosova Rasim Demiri.
Demiri kaže da je javnost u više navrata upoznata sa obećanjima premijera u vezi sa formiranjem Opštine Rečane. 
„Ta obećanja su i direktno bila iznošena pred građane tokom izborne kampanje na posljednjim lokalnim izborima“. 
Radna grupa koja je odlukom DSB-a bila izabrana, a u čijem su sastavu pored Rasima Demirija bili i Džezair Murati, Duda Balje i Ćerim Bajrami, neposredno poslije izbora je preduzela niz aktivnosti u institucijama sistema i kontakte sa nadležnima s ciljem da se ubrza donošenje ove odluke. 
“Članovi radne grupe su već u januaru obavili razgovor sa zamjenikom ministra u Ministarstvu za administraciju i lokalnu upravu, gospodinom Basri Musmuratijem, inače generalnim sekretarom PDK-a. Nakon razgovora pristupili smo dopuni i ilustraciji elaborata o Opštini Rečane. Potom smo u par navrata na tu temu obavili razgovore sa premijerom. Na posljednjem sastanku, u ponedjeljak 28. aprila u Prizrenu, gdje su pored premijera Hashima Thaçija bili prisutni i ministri Enver Hoxhaj i Besim Beqaj, kao i predstavnici lokalne vlasti u Prizrenu dogovoreni su i tehnički detalji oko podnošenja zahtjeva generalnom sekretaru Vlade Kosova, gospodinu Fitimu Krasniqiju, nakon čega će biti donijeta i odluka o formiranju Opštine Rečane“, istakao je Rasim Demiri.