Bez rezervisanih mjesta u parlamentu

Poslanica u Skupštini Kosova Duda Balje kaže da rezervisanih mjesta neće biti u budućem sazivu parlamenta i da je bošnjačka zajednica time izgubila jedno važno mjesto u najvišem zakonodavnom organu Kosova.

"Bošnjačka zajednica će u budućem sazivu Skupštine Kosova imati jedno poslaničko mjesto manje. Vođena je bitka, međutim ta bitka nije rezultirala opstankom rezevisanih mjesta za još jedan mandat. Ovo je bila bitka svih 25 nevećinskih poslanika u Skupštini Kosova. Posjetili smo različite kompetentne institucije, ambasade, premijera, predsjedicu države... Svi su nam dali verbalnu podršku, međutim bez kontretne podrške i to se završilo kako se završilo. U novom nacrtu zakona čije je prvo čitanje izglasano u Skupštini Kosova, rezervisana mjesta se ne spominju. Bošnjačka zajednica će ubuduće biti zastupljena sa tri poslanika, što je dobro ali možda nedovoljno, jer je jedan glas više u parlamentu veoma značajan.
Prema Ahtisarijevom planu, rezervisana mjesta su bila predviđena da postoje u samo prva dva skupštinska mandata, a da se potom nastavi sa 20 garantovanih mjesta.