U okviru svjetskog dana Roma u Prištini je jučer odražana konferencija posvećena porodicama RAE zajednice koje su se vratile iz evropskih zemalja i nemaju uključenje u školski proces.

"Najviše se govorilo o djeci romske, aškalijske i egipćanske zajednice koje ne mogu da se školuju, nasilno se vraćaju na Kosovo i nemaju nikakvu perspektivu", rekao je Daut Qulanxhi.
Konferencija je trajala cijeli dan, a na kraju je napravljen miks sa djelovima kulture, gdje su učestvovali KUD "Durmish Asllano" sa koreografom Ramadanom Veselijem i KUD "Mladi Talenti" čiji je koreograf Miftar Maksuti i profesor Sadrija Bajra.
"Oni nisu znali gdje dolaze, i zato ja kao Rom ne podržavam ovakve sastanke i konferencije. Na kraju konferencije, kad nije bilo nikoga u sali tad su igrali Bošnjaci i Romi. Ovo je pitanje zašto?", naglašava  Qulanxhi.
S obzirom da je konferencija predviđena za edukaciju, Qulanxhi ističe da je trebao biti organizovan kviz dje bi se pokazalo znanje djece i govor djece koja, prema njegovim riječima "ne znaju ni albanski, ni bosanski, čak ni romski", a vraćaju se iz evropskih zemalja.
"Moje mišljenje je da su ovo uradili, takoreći, madžupiji, zato što nisu trebali da u ovakvoj konferenciji predstave kultruru zajednica, jer je konferencija bila predviđena za edukaciju", rekao je Qulanxhi i dodao:
"Na ovaj način se suočavamo sa onim što nam rade iza leđa, jer mi na ovakvim konferencijama imamo šta da pokazujemo. Igra i ples nisu jedino naše kulturno nasljeđe. U Prizrenu imamo romski oktet koji pjeva romske starogradske pjesme i oni su trebali biti prisutni."
Međutim, profesor Sadrija Bajra je mišljenja da su ovakva druženja uvijek dobrodošla za upoznavanje i druženje mladih.
"Sa ovom promocijom pokazujemo da mi Bošnjaci imamo bogatu kulturnu baštinu, kulturno naslijeđe, tradiciju, tradicionalne igre, pjesme, tradicionalne običaje kako svadbarske tako i svakodnevne. Sve se završilo igrom i pjesmom, ali je najbitnije druženje jer se tako spajaju mostovi prijateljstva", rekao je Bajra.
Organizatori konferencije su bili Evropska komisija i Evrospka unija u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja na Kosovu.