Obraćanje Emilije Redžepi u Skupštini

Na dašnjoj sjednici u Skupštini Kosova prisutnim poslanicima obratila se Emilija Redžepi, predsjednica Nove demokratske stranke koja je, između ostalog, uputila apel Vladi oko formiranja opštine Rečane. Obraćanje prenosimo u cijelosti:

“Poštovani predsjedniče, kolege poslanici, tokom cijelog mog mandata u nekoliko navrata govorila sam o procesu lokalne samouprave, odnosno o decentralizaciji. Detaljno sam obrazložila sve adekvatne kriterijume Ministarstvu lokalne samouprave, koje region Župe ispunjava, kako bi funkcionisao kao novoformirana opština.
Uslovno smo na lokalnim izborima, podržali PDK, kako bismo u što skorijem vremenskom periodu dobili opštinu Rečane. 
Neću govoriti o opštim geografskim podacima i nacionalnoj zastupljenosti župskog regiona, ali ću kao prioritet iznijeti zašto nam je u ovom trenutku jako važno da dobijemo svoju opštinu:
1. Zaustavićemo veliku stopu migracije naše omladine,
2. Zapošljavanje školovanih osoba u javnim institucijama, koja direktno utiče na socio-ekonomski status i na trenutno stanje koje je ispod svakog nivoa,
3. Aktuelno pitanje Prevalca i zloupotreba nanijeta mještanima Gornjeg Sela oko uzurpacije privatnih svojina,
4. Ulaganje, donacije i podstrek poljoprivrednicima od strane Ministarstva za poljoprivredu nisu usklađeni prema našem planinskom kraju, jer trenutni konkurs za dobijanje grantova je neprihvatljiv za naš region, konfuzan sa jako oštrim kriterijumima koje naši poljoprivrednici ne mogu da ispune i u startu su diskriminisani. Ovaj problem mogao bi da se riješi preko opštinskih institucija i nadležne direkcije za poljoprivredu u budućoj opštini Rečane.
U ime bošnjačke zajednice, zahtijevam od Vlade Kosova da na dnevnom redu Vlade uvrsti naš zahtjev za dobijanje opštine Rečane, kako bi se u Skupštini raspravljalo i, nadam se, pozitivno riješilo ovo pitanje. Za sve naše građane koji vijekovima žive na tom prostoru i njihovo demografsko pravo je da učestvuju u procesu lokalne samouprave."