U okviru projekta norveške ambasade studenti druge godine Fakulteta političkih nauka svake godine obilaze zemlje svijeta. Ove godine posjećuju zemlje Balkana i najprije su posjetili Kosovo. Nakon jednodnevnog obilaska Prištine, našli su se u Prizrenu u prostorijama Koalicije Vakat.

Rasim Demiri, predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka je studente upoznao sa radom partije, od samog nastanka do dana današnjeg. Između ostalog je naglasio da je DSB učestvovala na svim izborima, da imaju dobar odnos sa svim partijama, kako nevećinskim tako i sa većinskim, dokaz tome je koalicija koju imaju sa vladajućom PDK.
"Kao partija i kao zajednica dali smo veliki doprinos za kosovsko društvo, potpisnici smo Deklaracije nezavisnosti Republike Kosova. Naša prava su zagarantovana kako Ustavom tako i zakonima Kosova", rekao je Demiri.
Studenti su postavili par pitanja vezana za integraciju Bošnjaka na Kosovu i da li Bošnjaci na Kosovu poznaju jezik većinske zajednice? Duda Balje, zastupnica Bošnjaka u Parlamentu Kosova, pojasnila je da u Prizrenu postoje škole na bosanskom jeziku, ali da se u okviru Nastavnog plana i programa uči i albanski jezik.
"Samim tim da ovdje živimo i radimo dokaz je da je integracija vrlo uspješna. Što se tiče albanskog jezika, većina poznaje i govori taj jezik, međutim, ima i onih koji ne govore, ali sam mišljenja da svi trebaju poznavati jezik većinske zajednice", rekla je Balje.
Nakon kratkog sastanka u prostorijama Koalicije Vakat, studenti su sa predstavnicima DSB-a krenuli u obilazak grada Prizrena.