Inicijativa BSK-a i BKZK-a o zajedničkom djelovanju bošnjačkih političkih stranaka

"Šanse su propuštene i sada imamo situaciju gdje su samo četiri politička subjekta potpisala ovaj Memorandum: Demokratska stranka Bošnjaka, Demokratska stranka Vatan, Nova bošnjačka stranka i Centar demokratske unije"

Povodom inicijative Bošnjačkog savjeta Kosova i Bošnjačke kulturne zajednice Kosova za potpisivanju Memoranduma o zajedničkom djelovanju bošnjačkih političkih stranaka i formiranja zajedničke liste za predstojeće lokalne izbore na Kosovu, danas su predstavnici ovih organizacija održali konferenciju za medije na kojoj su javnost upoznali sa razlozima koji su doveli da Memorandum potpišu samo četiri politička subjekta i što nema zajedničke liste.  
Predsjedavajući Bošnjačkog savjeta Kosova (BSK) Mejdin Saliji je na otvaranju konferencije za medije rekao da kod pojedinih bošnjačkih političkih predstavnika nije bilo dovoljno volje da se suoče sa jednim Memorandumom u kome stoje opšta načela zajedničkog djelovanja.
"Ova ideja, ovaj proces trebao je da uspije iz više razloga. Kao prvo naša zajednica je kao nijedna druga polarizovana, podijeljena i razjedinjena. Samo jedinstvenim nastupom možemo ostvariti naše ciljeve koji su jednodecenijski, a to su prije svega decentralizacija, obrazovanje, zapošljavanje i rješavanje problema uzurpacije i nelegalne gradnje u našem ataru...", rekao je Saliji i dodao da je neophodno zajedničko djelovanje kako bi se ovi problemi donekle umanjili i da se ovo može postići zajedničkim nastupom na jedinstvenoj listi na narednim izborima.
O samom toku inicijative od prvog sastanka 29. juna, kada je izdato zajedničko saopštenje bošnjačkih političkih predstavnika i koje je ulivalo nadu da će doći do dogovora za postizanje sveobuhvatnog koncenzusa oko najvažnijih pitanja Bošnjaka i formiranje zajedničke liste, govorio je Isak Meta, član predsjedništva BSK-a. 
Obavezali su se da će sarađivati, da će uskladiti stavove i izgladiti nesuglasice.
"Na drugom sastanku 20. jula situacija se promjenila na šta je puno uticao neodgovoran izostanak pojedinih političkih predstavnika. Oni koji su na prvom sastanku govorili da ne žele razgovarati o zajedništvu govorili su da su došli kako bi se oko toga dogovorili, vjerovatno misleći da zakonski neće biti moguće jer su se koalicije već bile prijavile za predstojeće izbore i da krivicu prebace na druge. Taj sastanak je bio neozbiljan i razočaravajući. To već nije ličilo na sastanak, ponovo su preovladale svađe i prepucavanja i tako je sastanak završen", istakao je Meta.
Meta je rekao da su nadu da se nešto može postići izgubili na trećem neformalnom sastanku kome je prisustvovala delegacija SBK na čelu sa predsjednikom Mustafom ef Cerićem i predsjednikom Skupštine Muftijom Zukorlićem, koji su pokušali pomoći inicijativi.
“Priča se na tom sastanku okretala da se žele dogovoriti, a kada bi se konkretno pričalo o dogovoru, otvoreno bi eskivirali i mijenjali temu”, rekao je Isak Meta.
On je poručio bošnjačkim biračima da masovno izađu na izbore i da ma koliko bili razočarani, ipak glasaju za bošnjačke partije. 
“Pozivam sve na toleranciju… ne smijemo dozvoliti da nam interesne podjele političara razjedinjuju naše porodice i kvare prijateljstva”, zaključio je Meta.
O samom Memorandumu i rezultatu njegovog potpisivanja govorio je Sahit Kandić, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice Kosova.
“Šanse su propuštene i sada imamo situaciju gdje su samo četiri politička subjekta potpisala ovaj Memorandum: Demokratska stranka Bošnjaka, Demokratska stranka Vatan, Nova bošnjačka stranka i Centar demokratske unije”.
I kako je Isak Meta, član predsjedništva BSK-a u svom obraćanju bošnjačkoj javnosti naglasio: “Pokušali smo jer nam je bila obaveza ali nažalost rezultat od nas nije zavisio”.