Za ovogodišnju proslavu Dana Bošnjaka, Vlada Kosova je odobrila 15 hiljada eura, što je za 10 hiljada eura manje u odnosu na zahtjev Bošnjačkog Savjeta Kosova, organizatora manifestacije.

Zvaničnici BSK-a nezadovoljni su iznosom odobrenih sredstava, jer, kako ističe njihov predsjedavajući Mejdin Saliji, njime se ne mogu pokriti planirane aktivnosti u bošnjačkim sredinama na Kosovu.
"Posljednje dvije godine Vlada je za naš praznik, koji je Zakonom o praznicima iz 2009. godine ozvaničen u kalendaru praznika na Kosovu, izdvajala po 20 hiljada eura, dok 2010. nismo dobili nikakva sredstva. Očekivali smo da će Vlada u potpunosti podržati naš zahjtev, međutim iz nama nepoznatih razloga do toga nije došlo", naglašava Saliji, dodajući da je i odluka o dodjeli sredstava zakašnjela. 
"Mi smo naš zahtjev predali još 25. jula ove godine, a odgovor dobili mjesec dana kasnije. To kašnjenje i umanjena sredstva, utiču na realizaciju naših planova oko organiziranja manifestacije. Iz tih razloga bit će nam potrebna dodatna sredstva i od drugih donatora. Zboga toga ćemo morati da reduciramo neke aktivnosti i poseban akcenat ćemo dati na kulturna zbivanja, gdje planiramo da okupimo veći broj učesnika i mladih volontera", rekao je predsjedavajući Bošnjačkog savjeta Kosova, koji je uputio apel civilnom društvu, nezavisnim intelektualcima i drugim pojedincima da se svojim projektima, priključe obilježavanju najvećeg praznika kosovskih Bošnjaka.