Drugi upisni rok na univerzitetima na Kosovu

Polaganje ispita državne mature u drugom roku na Kosovu održaće se u subotu 31. avgusta - opšti predmeti i 7. septembra - stučni predmeti.

Nakon maturskog ispita Ministarstvo obrazovanja će u saradnji sa univerzitetima na Kosovu raspisati drugi rok za prijem studenata.
Za kandidate iz bošnjačke i ostalih manjinskih zajednica biće povećana kvota, kako na fakultetima za studiranje na albanskom jeziku, tako i na fakultetima na bosanskom jeziku.
"Ovim se svršenim srednjoškolcima iz manjinskih zajednica daje još jedna šansa za nastavak školovanja na visokom obrazovanju. Ministarstvo obrazovanja će ove godine maksimalno pomoći kandidatima za studiranje na albanskom jeziku s obzirom da zbog nedovoljnog poznavanja jezika postižu slabiji uspjeh na prijemnom ispitu", rekao je za naš portal zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži.
Zamjenik ministra Usmen Baldži je pozdravio sprovođenje odluke Direktorijata obrazovanja u Prizrenu o izdvajanju osnovne škole u Grnčaru, sa isturenim odjeljenjem u Novom Selu, od matične škole u Ljubiždi, koju je Ministarstvo obrazovanja donijelo još prije tri godine.
"Ministarstvo obrazovanja je odluku donijelo još 2009. godine i obaveza Direkorijata obrazovanja u Prizrenu je bila da tu odluku sprovede. Sa sprovođenjem odluke se kasnilo zbog budžetskih ograničenja i izostanka dogovora između predstavnika ovih sela. Međutim, stalni pritisak bošnjačkih predstavnika u Prizrenu, naročito koalicije Vakat, i nalog predsjednika opštine Prizren Ramadana Muje direktoru Direktorijatu obrazovanja, Nexhatu Qoqaju, ta se odluka konačno sprovela i osnovna škola u Grnčaru će zajedno sa isturenim odjeljenjem u Novom Selu od 1. septembra nastaviti obrazovni proces kao samostalna škola", rekao je Baldži.
On ističe da su za sprovođenje ove odluke zaslužni predsjednik opštine Prizren i Direktorijat obrazovanja, a ne političke partije, čiji predstavnici čestim izjavama u medijima znaju da rezultate institucije Kosova prisvoje za sebe.
"Ova odluka je odavno poznata mještima Grnčara i nastavnom osoblju i ja im želim čestitati novu školsku godinu u samostalnoj školi i apelujem da povećanjem odgovornosti u radu poboljšaju nastavno-obrazovni proces i efikasnost u radu”, istakao je Baldži.
Nastava u svim osnovnim, nižim i višim srednjim školama počinje 2. septembra.
"Sve pripreme za početak nove školske godine su obavljene, kako na nivou ministarstva tako i na nivou direktorijata, tako da svim učenicima u preduniverzitetskom obrazovanju želim uspješan početak nove školske godine", zaključio je zamjenik ministra Usmen Baldži.