Na zahtjev Bošnjačkog savjeta Kosova

Na današnjoj sjednici Vlade Kosova odobren je zahtjev Bošnjačkog savjeta Kosova u vezi sa obilježavanjem ovogodišnje proslave "Dana Bošnjaka", 28. septembra.

Bošnjački savjet Kosova, kao krovna organizacija bošnjačkih nevladinih organizacija i ove će godine, kao i u prethodnih četiri, organizovati proslavu "Dana Bošnjaka". 
Sredstva u iznosu od 25.000 eura biće raspoređena nevladinim organizacijama, a javni poziv za predlaganje projekata koji čuvaju i promovišu tradiciju i kulturu Bošnjaka Kosova, biće uskoro objavljen.
Bošnjačka zajednica na Kosovu proslavlja 28. septembar kao svoj praznik. To je omogućeno Zakonom o praznicima na Kosovu, koji je Skupština Republike Kosova usvojila 28. maja 2009. godine.
Bošnjaci Kosova su se opredijelili za ovaj datum iz razloga što je 28. i 29. septembra 1993. godine u Sarajevu održan Svebošnjački sabor, gdje je uz prisustvo oko 1.000 vodećih intelektualaca, političkih predstavnika i gostiju, jednoglasno prihvaćena inicijativa dvojice visokih intelektualaca, akademika dr. Muhameda Filipovića i književnika rahmetli Alije Isakovića, da se povrati historijsko ime Bošnjak, a naziv musliman ostane u upotrebi u domenu konfesionalne oznake, tj. da označava pripadnike islama.