Veliko interesovanje za promociju književnog stvaralaštva ispred bošnjačke nacionalne zajednice regiona Prizrena, gdje je na ovogodišnjem Sajmu knjiga predstavljeno bogato književno stvaralaštvo pisca Miftara Adžemija.

U okviru Sajma knjiga 'Prizren 2013' koji svakog ljeta organizuje nevladina organizacija “Akea“, na platou trga Šehida u Prizrenu, sinoć je organizovana prezentacija književnog stvaralaštva Miftara Adžemija.
Promociji njegovog književnog opusa prisustvovali su mnoge javne i političke ličnosti grada, književnici, profesori, te ljubitelji knjige iz albanske, bošnjačke i turske zajednice.
Objavljene knjige
"Poenje" (1992);
"Balada o pjesniku" (2000);
"Kažuenje" (2004);
"Našinica" (2004);
"Domisol" (2012);
Pripremljene knjige za štampu
"Prikovan za stijene";
"Gdje je moja otadžbina";
Drugo izdanje "Poenje";
"Ocjenjivanje učenika".
Knjige u pripremi
"Rječnik našinskog jezika", "Narodna medicina u našim krajevima", "Knjiga pripovjedaka", "Druga knjiga kazivanja iz naroda", roman "Zgordžije", "Turcizmi u našinskom jeziku", "Toponimi i ilirizmi u toponimima", "Porodična stabla", "Posebnosti Župe"
Tako prethodne dvije nedjelje prizrenskim ljubiteljima pisanih riječi su se predstavili mnogi poznati pisci i pjesnici poput Salajdina Krasniqija  iz Prizrena, Nimona Muqaja iz Peći, Lindite Ahmeti iz Skoplja, Agima  Gjakove  iz Prištine, Kima Mehmetija  iz Skoplja, Ibrahima Kadrijua iz Prištine, Faika  Miftarija iz Prizrena, Mehmeta  Ozdemira iz Turske, a sinoć bošnjački književni stvaralac Miftar Adžemi iz Prizrena.
Na otvaranju promocije književnog stvaralaštva ovog poznatog kulturnog stvaraoca, prisutne je u svojstvu domaćina pozdravio Ditar Kabashi, izvršni direktor ovogodišnjeg Sajma knjiga ispred organizacije “Akea“. On je istakao značaj predstavljanja bogatog književnog stvaralaštva književnika sa Kosova svih prethodnih noći, stvaralaštva književnika iz država u regionu, a posebno bošnjačkog književnog stvaralaštva Miftara Adžemija, koji je mnoge narodne umotvorine, pjesme i priče godinama sakupljao, objavljivao ih u svojim knjigama te ih sačuvao od zaborava i samim tim dao ogroman doprinos razvoju bošnjačke književnosti na Kosovu.
Moderator prezentacije književnog stvaralaštva Adžemija je bio poznati bošnjački književni stvaralac iz ovog regiona i recenzent mnogih Adžemijevih knjiga Rešat Fazlji, zajedno sa Agimom Rufati, predsjednikom društva Turskih pisaca sa Kosova.
Rešat Fazlji je prisutne upoznao sa biografijom Miftara Adžemija, a stihove njegovih pjesama su govorili Osman Goranci, Zafir Azizović, dječak Dino Azizović. O njegovom stvaralaštvu su govorili dr. Sadik Idrizi, Džezair Murati i Iskender Muzbeg.
Prisutnima se na kraju obratio i pisac Miftar Adžemi pročitavši, vrlo emotivno, nekoliko pjesama iz svojih knjiga. On je zatim podjelio nekoliko potpisanih knjiga prisutnima  i zahvalio svima na vremenu koje su posvetili njemu i njegovim knjigama.
"Miftar Adžemi iz Prizrena već je dugo godina afirmisani pjesnik. Poezijom se bavi od najranijih školskih dana. Njegova pjesnička afirmisanost potvrđena je širokim interesovanjem prema poeziji, onoj koju sam piše i onoj koju stvara njegov narod na šarplaninskoj egzotičnoj regiji. Posebno se, u tome pravcu, afirmisao kao sakupljač usmenih narodnih tvorevina svih vrsta i oblika, a prvenstveno lirskih pjesama svoga zavičaja. Od velikog njegovog književnog opusa njegova zbirka pjesama 'Poanje' iz 1992. zauzima sam vrh književnog stvaralaštva kod Bošnjaka Kosova. To je knjiga najljepših pjesama koje su mogle nastati jedino u oblasti Šare, dakle u bošnjačkim selima Podgore i Župe, tj. u bošnjačkoj društvenoj sredini i pečalbarskoj egzistenciji, u kojoj se još njeguje homersko pjevanje i pripovjedanje. U takvom poetskom i jezičkom korpusu stvara i pjesnik Miftar Adžemi koji se, pored ostalog, emotivno inspiriše ljepotom zavičajnog govora, raznovrsnošću i bogatsvom narodne tradicije, muzike i melosa pa čak i onomastičkim raritetom i supstratima u oblasti Šare“, iz recenzije akademika Alije Džogovića.