U okviru manifestacije "Dani dijaspore 2013" u četvrtak i petak u Gornjem Ljubinju je održan turnir u basketu "3 na 3".

Turnir u organizaciji NVO "Omladine Gornjeg Ljubinja" je odigran na školskom stadionu, a učestvovalo je 16 ekipa iz Župe, Podgore i Prizrena.
Turnir je otvorio zamjenik ministra dijaspore Ćerim Bajrami, čije je ministarstvo pokrovitelj manifestacije "Dani dijaspore 2013". On je poželio uspjeha učesnicima turnira i najavio da će Ministarstvo dijaspore i ubuduće podržavati organizovanje ovakvih sportskih druženja.
Nakon žrebanja turnir je počeo eliminacionim sistemom igranja na jedan koš, tri na tri, sa pravom izmjene, sve dok jedna ekipa ne postigne 15 poena, dok se finale igralo do 21 poen. 
Tako su se drugog dana turnira u samoj završnici našle ekipe koje su u svojim redovima imale bar po jednog talentovanog košarkaša, a to su ekipe "Popuaren 22" i "Stuttgart " iz Gornjeg Ljubinja, te po jedna ekipa iz Grnčara i Ljubižde. Uz podršku navijača iz Gornjeg Ljubinja trofej za prvo mjesto pripao je ekipi "Stuttgart", koja je u finalu porazila ekipu iz Ljubižde, dok je treće mjesto osvojila ekipa iz Grnčara. 
Tri prvoplasirane ekipe su od strane organizatora turnira dobile po garnituru košarkaških dresova kao i zahvalnicu za učešće na turniru, koji će vjerovatno prerasti u tradiciju. 
Turnir je protekao u fer i korektnoj igri, bez incidenata. Interesovanje za ovaj sport, pored neprikosnovenog fudbala, u ovim krajevima Kosova je itekako veliko. No, vjerovatno bi bilo i veće da postoji bar jedan košarkaški klub koji bi upravo okupljao ove mlade košarkaške talente, ali to je neka druga sportska priča...
Vinetu Ganić