Ugrožena sigurnost mještana Župe

Mještani Manastirice i Gornjeg Ljubinja ogorčeni. Ukradeno je 13 konja i opljačkano nekoliko kuća. Ljudi su zastrašeni jer su razbojnici naoružani, a sinoć je oko dvije stotine momaka u Gornjem Ljubinju bilo na seoskoj straži. Traži se i pomoć KFOR-a.

Povodom sve češćih oružanih pljački u Župi kod Prizrena, Regionalni direktor Policije Kosova Musli Kokolli u pratnji komandira policijske stanice u Sredskoj Džemalja Aslanija i delegacije Demokratske stranke Bošnjaka, na čelu sa predsjednikom Rasimom Demirijem, a koju su činili i poslanica Duda Balje i zamjenik ministra za dijasporu Ćerim Bajrami, posjetili su juče Manastiricu i Gornje Ljubinje i razgovarali sa mještanima ova dva najugroženija sela proteklih dana. 
Naoružani razbojnici, koji prema nekim informacijama dolaze iz susjedne Albanije, su tokom zadnjih nedjelja ukrali 13 konja, koje su koristili za transport opljačkane robe iz nekoliko, uglavnom, perifernih kuća u Gornjem Ljubinju i Manastirici.
U razgovoru, najprije sa mještanima Manastirice, istaknuto je da je potrebno veće angažovanje policije kao i bolja saradnja mještana i policije. 
Predsjednik DSB-a i zamjenik predsjednika Skupštine Kosova Rasim Demiri je, između ostalog, istakao da policija u ovom dijelu prizrenskog regiona nema adekvatan broj pripadnika policije i da je od njih zatraženo, da se taj problem iznese i na centralni nivo. On je, kao član parlamentarne komisije za unutrašnje poslove i Bezbjednosne snage Kosova iznio ovaj problem, koji je izražen i u drugim regijama na Kosovu, i zatražio njegovo rješavanje, kako bi se stalo na put pljačkašima.
“Svakako da ovdašnji policijski službenici adekvatno i vrlo profesionalno obavljaju svoj posao, ali problem je što nema dovoljan broj policajaca na terenu. Ovdašnji teren Nacionalnog parka ŠAR je ogroman sa trinaest naših, bošnjačkih sela, tako da je ova struktura policajaca trenutno u policijskoj stanici u Sredskoj nedovoljna”, istakao je Demiri.

I poslanica Duda Balje je istakla problem nedovoljnog broja upošljenih pripadnika policije.
“Od centralnih institucija vlasti i Ministarstva unutrašnjih poslova zahtjevaćemo povećanje broja pripadnika Policije Kosova, jer ne može par patrola obići čitavo područje Župe. Treba insistirati i na nadoknadi štete opljačkanim porodicama. Mora se potražiti pomoć i pogranične policije, koja bi sarađivala sa mještanima ovdašnjih sela i zajednički radili na suzbijanju pljački. 
Regionalni direktor Policije Kosova Musli Kokolli je izrazio žaljenje zbog učestalih pljački i pozvao mještane da sarađuju sa policijom. On je mještanima obećao svaku vrstu pomoći te ih obavjestio da u navedenim područjima patroliraju dvije patrole policije, od poslijepodnevnih sati pa sve do zore narednog dana.
“Patrole Specijalne jedinice ROSU se nalaze na terenu, a patroliraće i veći broj policajaca iz policijske podstanice u Sredskoj, kako bi se građani osjećali sigurnim”, istakao je direktor Kokolli.
Sa druge strane, mještani Manastirice su revoltirani što nema češćih patrola policije i da im je i ranije obećano, da će se njihova bezbjednost poboljšati. Naveli su i primjer da su jednom mještaninu konji ukradeni iz štale pored svoje kuće i da su pljačke učestale u posljednjem mjesecu.
Nakon Manastirice, predstavnici Policije Kosova i DSB-a su posjetili i Gornje Ljubinje, gdje su im ogorčeni mještani takođe iznijeli primjere ugrožene sigurnosti.  

Mještani ovog najvećeg sela u Župi su istakli da su i oni građani Kosova te da zaslužuju adekvatnu zaštitu svoje imovine i  svojih života. 
Policija je, zahvaljući dojavi mještana pronašla neke stvari koje su opljačkane u par kuća, a primjećene su i četiri nepoznate naoružane osobe koje su, vidjevši da se mještani samoorganizuju, pobjegle. Dosad su se u Gornjem Ljubinju desile tri pljačke. Na meti su bile kuće koje su malo izdvojene iz sela, a mještane najviše brine što su pljačkaši naoružani, što se u Župi nije dogodilo u posljednjih nekoliko decenija. Zato mještani razmišljaju o uvođenju seoskih straža, a sinoć je oko dvije stotine momaka bilo budno iz predostrožnosti od novih pljački.
 Patrole policije se pojave onda kada se pljačka dogodi, a ne onda kada se policija upozori, kaže jedan mještanin.
“Ovo je zastrašujuće što se dešava, jer nam se nikada nije desilo da nepoznate naoružane osobe šetaju pokraj našeg sela. Posljednjih dana doživjeli smo puno stresa i nervoze i tražimo pomoć kako se ne bismo samoorganizovali. Mi smo lojalni građani Kosova i želimo zaštitu naših imanja i naših života”.
Mještanima je obećano, da će se patrole policije pojačati i da će na ovom rejonu biti angažovan veći broj pripadnika policije.
Komandir Policijske podstanice Sredska, vodnik Džemalj Aslani je istakao, da oni intezivno rade na pronalaženju razbojnika.
Vodnik Džemalj Aslani
“U posljednjoj akciji policije u saradnji sa mještanima Gornjeg Ljubinja pronađeno je šest konja i vraćeno vlasnicima kao i  ukradena roba iz jedne od opljačkanih kuća, dok se za ostalim konjima još uvijek traga, kao i za počiniocima ovih pljački. I direktor Regionalne policije u Prizrenu je obećao pojačanje patroliranja policije na ovom terenu u kojima će biti uključene i patrole Zelene linije, koja će isključivo kontrolisati granicu sa Makedonijom i Albanijom, linijom sela Manastirica i Gornje Ljubinje, poznatoj kao Prekojezerišta. Na terenu su i specijalne jedinice policije ROSU, koje vrše detaljnu kontrolu vozila, saobraćaja i kontrolu velikih transportnih kamiona. U kontaktu smo sa predsjednicima bošnjačkih sela u Župi, kako bismo zajednički radili na suzbijanju pljački. Postoje neke indicije odakle dolaze pljačkaši, ali još uvijek nemamo konkretne rezultate da bi to saopštili javnosti”, rekao je za naš portal komandir Aslani.
I dok se uznemireni mještani pripremaju samoorganizovati kako bi zaštitili svoju imovinu,  policija patrolira i traži bolju saradnju sa mještanima, razbojnici se ovih nekoliko dana pritajili, vjerovatno čekajući neku novu priliku.
Vinetu Ganić