Trenutno oko 30 hiljada žitelja

Veliki broj građana Gore koji se privremeno nalaze u zeljama Zapadne Evrope i bivšim jugoslovenskim republikama odmore provode u Gori, piše portal "Gorapress".

"Ove godine je došao najveći broj naših građana koji su vani, a problem je što većina njih na odmor dolazi privatnim automoblima, tako da trenutno naša sela nemaju kapacitet, odnosno nisu urbanizovana u toj mjeri da prime toliki broj auta", kazali su mještani Rapče, koji su se odmarali ispred seoske poslastičarnice.

Većina građana koji odmor provode u svom zavičaju izražava zadovoljstvo onim što je urađeno u Gori i na Kosovu na polju infrastrukture.  

Mnogi su iznenađeni stepenom razvoja kojim ide Gora i Kosovo u cjelini. Međutim, zbog priliva velikog broja ljudi neka sela imaju probleme sa snabdjevanjem vodom. Naročito je ovo izraženo u Vraništu, Mlikama, Rapči, Brodu, Lještanu i još nekim selima.

Nema sela u kojem nije povećan broj stanovnika za više od 70 posto. Prema posljednjim podacima Kancelarije za zajednice, Gora trenutno ima oko 30 hiljada žitelja, računajući sve građane bez obzira gdje žive tokom godine. Za vrijeme zimskih mjeseci u Gori ostane između 10 i 11 hiljada ljudi. Ove godine, prema procjenama i na osnovu posjeta na terenu, u Gori odmore provode više od 10 hiljada ljudi, kazali su iz Opštinske Kancelarije za zajednice i povratak opštine Dragaš.

Na sve strane svadbe, galama, a sela kao nekada puna djece koja govore različitim evropskim jezicima. Na sreću, većina njih tečno govori i goranski dijalekat. Bez obzira što žive u različitim evropskim metropolama i govore različite jezike, jezik ljubavi prema zavičaju i Gori svi dobro prepoznaju, i svi govore tim jezikom.

Najveći broj građana Gore je planirao da posljednje ramazanske dane provede u Gori i zajedno sa svojima proslave naš najveći praznik, Ramazanski Bajram. U razgovoru sa imamima Gore saznali smo da je gotovo u svim džamijama bilo tijesno. A u Restelici, najvećem selu dragaške opštine, Bajram-namaz se klanjao na platou ispred džamije.