Detalj sa radionica dokumentarne Å¡kole DOKUFEST-a

Na ovogodišnjem 12. po redu DOKUFEST-u, Međuanrodnom festivalu dokumentarnog i kratkometaržnog filma koji se od 17. do 25. avgusta održava u Prizrenu, biće prikazan i jedan dokumentarni film kojeg radi Edin Alija, Bošnjak iz Ljubižde, učenik trećeg razreda gimanzije "Gjon Buzuku". Film, koji se snima u Skorobištu, u završnoj je fazi, što se ovog segmenta tiče.

"Rijec je o umjetničkoj autentičnosti Selima Džeferija i njegovog estetskog autodidaktizma. Film je prosto milimalističan i posmatrajući - što mu daje karakteristiku umjetničkog. Planiram da sa jednim prijateljem iskomponujem  original muzičku kompoziciju koja će biti namjenjena za ovaj film", kaze Alija  i dodaje da će kompozicija biti katalizator ka originalnosti.
Ovaj projekat je inače u sklopu dokumentarne škole DOKUFEST-a gdje devetoro srednjoškolaca iz više kosovskih gradova, nakon višemjesečnih radionica pod stručnom palicom španskog filmskog producenta Guillerma Carrerasa Candija i  Amerikanke Pamele Cohn (na slici), inače filmske kritičarke, kao i ekipa DOKUFEST-a, rade na edukaciji ovih mladih autora.
Detalj sa snimanja dokumentarnog filma u Skorobištu
"Osjećam se uzbuđeno sve ovo vrijeme. Mnogo sam naučio od naših mentora čiji je čitav zivot – film. Sa mnom je za vrijeme snimanja bila Pamela Cohn, koja mi je pomogla prilikom snimanja i uživala u tradicionalnoj arhitekturi Skorobista. Posebno me raduije da me je zvanično pohvalila za rad na snimanju. Na redu je montaža filma koji treba da bude prikazan na ovoj ediciji DOKUFEST-a a ukoliko bude uspješan DOKUFEST će sa mojim i filmovima mojih kolega konlurisati na festivalima širom Evrope."
"Volio bih prvenstveno da se moj film prikaže na festivalima u regionu poput 'Pravo ljudski' i 'Sarajevo film festivalu'", kazao je Alija.
Ovaj mladić ne isključuje mogućnost da sljedeće godine, nakon završene gimnazije, upiše akademiju dramskih umjetnosti.