Emilija Redžepi

Bošnjačka zajednica koja živi u regionu Župe kraj Prizrena će uskoro dobiti svoju opštinu. Proces oko osnivanja opštine Rečane je u toku i trenutno je na razmatranju u Vladi Kosova, rekla je za naš portal poslanica i predsjednica NDS-a Emilija Redžepi.

Emilija Redžepi: Svi smo mi u konsultacijama sa prestavnicima Vlade, predstavnicima Ministarstva za lokalnu samoupravu koji će formirati radne grupe a samim tim formiraće se tehničko tijelo koje će pripremiti i razgledati teren i upoznati Vladu sa onim što nudi buduća opština Rečane, u smislu demografskog položaja i procentualna zastupljenost Bošnjaka koja je jedan od značajnijih faktora za dobijanje buduće opštine. Ovim putem upućujem čestitke mještanima Hasa za dobijanje opštine a tako se javno zahvaljujem premijeru Thaçiju koji je javno ispred Vlade Kosova iznio dnevni red o razmatranju o budućim opštinama na Kosovu među kojima će biti i naše poput Rečana i Gore. Potrebno je istaći da je to ujedno i preizborno obećanje Premijera kada je tada u predizbornoj kampanji pred velikim brojem mještana naših sela u Župi obećao osnivanje opštine u Župi. Bitno je da je proces u toku i da će vjerujem pozitivno završiti u što kraćem roku. Takođe zahvalnost ide cjelokupnoj Vladi Kosova jer će konačno Bošnjaci Kosova dobiti lokalnu samoupravu.
Da li je ovim procesom obuhvaćena i buduća opština Vitomirica?
Emilija Redžepi: Rečane i Gora da, a Vitomirica ovoga puta, u ovom periodu ne, jer je fokus, kako sam istakla, na buduću opštinu Rečane gdje ste vidjeli taj moj  pritisak u Parlamentu Kosova koji ja iznosim na mnogim sjednicama i to u kontinuitetu i gdje sam tražila ono što mi Bošnjaci po Ahtisaarijevom paketu trebamo dobiti. No još jedna velika i bolna tačka našeg tamošnjeg stanovništva je Prevalac s obzirom da je ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje u Vladi Kosova Dardan Gashi ovih dana potpisao odluku o zabrani svih građevinskih radova na Prevalcu. Tamo se faktički formiralo jedno selo koje narušava izgled Nacionalnog parka "Šar" kao i floru i faunu te teritorije i demografsku sliku stanovništva na tim prostorima. Pričalo da će tu živjeti neka druga zajednica a moje je da demantujem razne priče da će se gore formirati neka buduća opština sa nekom drugom etničkom zajednicom, što svakako nije tačno.
Postoji li jedinstvo kod bošnjačkih poslanika povodom pitanja decentralizacije?
Emilija Redžepi: Što se tiče procesa decentralizacije mora biti jedinstva svih nas...
Razgovor vodio: Vinetu Ganić