Bošnjak na jednoj od najviših državnih funkcija

Na današnjoj redovnoj sjednici parlamenta poslanik ispred bošnjačke zajednice Rasim Demiri je sa 76 glasova za, 6 protiv i jednim suzdržanim izabran za zamjenika predsjednika Skupštine Kosova.

Izborom Rasima Demirija, predsjednika Demokratske stranke Bošnjaka - čelne članice Koalicije Vakat, za potpredsjednika Skupštine Kosova, bošnjačka zajednica je dobila člana najužeg rukovodstva zakonodavnog tijela Skupštine Republike Kosova, što predstavlja i uvažavanje autentičnih zastupnika nacionalnih zajednica. 
"Njegovim izborom dobili smo zasluženo mjesto koje nam pripada Ustavom Republike Kosova i šansu da se sa te pozicije zalažemo za interese bošnjačke zajednice i samim tim uspješniju borbu za rješavanje problema svih nevećinskih zajednica na Kosovu", rekla je ovim povodom poslanica Duda Balje i dodala:
"Kao njegov saradnik i koleginica očekujem da će uspješno obavljati odgovorne zadatke sa kojima će biti suočen i u čemu mu želim puno uspjeha, njemu lično, bošnjačkoj zajednici i ostalim nevećinskim  zajednicama koje predstavlja", istakla je Duda Balje.

Predsjednik Demokratske stranke Vatan Sadik Idrizi kaže da je izbor Rasima Demirija na mjesto zamjenika predsjednika Skupštine Kosova istovremeno i priznanje Koaliciji Vakat i bošnjakoj zajednici u cjelini.
"Nadam se i očekujem da će zastupnik Demiri, dok bude obnašao ovu  funkciju, biti u prilici da aktivnije radi na rješavanju ključnih problema Bošnjaka Kosova, kao sto su pitanje decentralizacije, obrazovanje, zapošljavanje i dr.", rekao je Idrizi.