Lovačko društvo "Bistrica-Župa"

U Rečanu kod Prizrena svečano je otvoren Lovački dom multietničkog lovačkog društva "Bistrica-Župa".

Prije svečanog dijela današnjeg druženja lovaca održana je 13. Redovna skupština na kojoj su podnijeti izvještaji o dosadašnjem radu predsjedništva i nadzornog odbora i o finansijskom poslovanju.
Skupštini je prisustvovalo oko tridesetak lovaca koji su bili koji su jednoglasno prihvatili izvještaj Sabrita Kasija, predsjednika ovog lovačkog društva.
Na Skupštini se razmatrao rad od maja mjeseca prošle godine do današnjih dana a članovi predsjedništva kao i članovi nadzornog odbora nastojali su da postavljene zadatke izvršavaju pravovremeno i odgovorno, i sa sigurnošću se može reći da su imali veoma povoljne rezultate u svom radu. Ovo lovačko društvo predstavljalo je i djelovalo u skladu sa Lovačkom federacijom Kosova, Ministarstvom za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Kosova, istim direktorijatom na opštinskom nivou, te mnogim drugim organizacijama gdje su naišli na njihovo puno razumjevanje i spremnost na nastavak uspješne saradnje. Članovi ovog društva takođe sarađuju sa nadležnima iz Nacionalnog parka Prizren kao i sa Policijom Kosova (PK) po pitanju suzbijanja krivolova i ribokradica. Na svakom održanom sastanku tokom prošle imali su prisutnog predstavnika, kao i na ovogodišnjem sastanku Lovačke federacije Kosova u Prištini, gdje je njihov član aktivno učestvovao u diskusiji.
Inače ovo lovačko društvo broji oko 250 članova, postoji oko 13 godina a opstaje članarinama i prilozima lovaca. 
Osnovna djelatnost društva je, između ostalog, zaštita, rast, uzgoj i lov, te korišćenje divljači kao i ekološka zaštita prirode i okoline ovog regiona Prizrena, rekao je predsjednik društva Sabrit Kasi.  
"Kao sportsko-rekreativna neprofitabilna nevladina i dobrovoljna organizacija, imamo veoma uspješnu saradnju sa Lovačkom federacijom Kosova i zajednički radimo na pružanju profesionalne pomoći našim članovima. Naši ciljevi su usmjereni na razvoju lova, dok se zdušno zalažemo da zaštitimo i hranimo rijetku i ugroženu divljač na našem terenu".
Nakon završenog radnog dijela sastanka predsjedništvo je sa svojim članovima organiziralo svečano otvaranje lovačkog Doma koji je i ranije bio u funkciji ali je danas svečano bio otvoren i to donacijama samih lovaca i sa Kosova i ljubitelja prirode koji žive u inostranstvu a potiču iz ovih krajeva.
Lovačko druženje se nastavilo uz tradicionalni ručak i lovačke priče a za dobro raspoloženje pobrinuo se “Ado bend” iz Rečana.
Vinetu Ganić