Danas je u ranim jutarnjim časovima počela akcija čišćenja sela Planjana i njegove okoline na inicijativu samih mještana a uz veliku pomoć opštinskih struktura vlasti kao i pomoć državne i javne kompanije "Eko- regjioni" i njihovih radnika.

U ovoj akciji su učestvovali učenici osnovne škole "Planjane" i  sami mještani koji ističu da je bacanje smeća po divljim deponijama na privatnim posjedima ili  nelegalnim površinama kažnjivo. 
Za naš web-portal govori predsjednik sela Alen Azari koji, između ostalog, navodi koliki je značaj čišćenja sela i njegove okoline za nadolazeću turističku sezonu.
"U toku je akcija čišćenja smeća jer smo tokom januara mjeseca ušli u program za sakupljanje smeća koji organizuju opštinske strukture vlasti i komunalna kompanija "Eko-regjioni" čiji kamioni jednom nedjeljno obilaze naše selo i odnose smeće koje se sakupi tokom nedjelje. U današnjoj radnoj akciji učestvuju učenici ovdašnje osnovne škole kao i mještani našeg sela, te se ovom prilikom javno zahvaljujem svima njima kao i njihovim nastavnicima i direktoru škole koji su na ovaj način pomogli realizaciju ove ideje koja će vjerujem uticati na mnoge mještane iz drugih bošnjačkih sela u Župi da i oni počnu sa sličnim akcijama", ističe Azari. 
Apel mještana i prizrenskih komunalaca je da se smeće ne baca na divlje deponije jer će se ubuduće, ko bude primjećen, platiti kaznu u visini od 500 eura.
"Druga značajna stvar koja se tiče našeg sela je vijest koju smo upravo dobili da je raspisan tender za izgradnju i asfaltiranje puta Rečane-Planjane što će umnogome pomoći razvoju turizma našeg kraja", dodao je Azari.
Sa druge strane predstavnik komunalne firme "Eko-Regjion" iz Prizrena Ramush Rushiti ističe da su uz pomoć opštinskih struktura vlasti stupili u kontakt  sa predsjednikom sela Planjane te da su ovom radnom akcijom obavili veoma veliki posao.
"U okviru novog sistema koji smo upravo započeli sakupljamo smeće po bošnjačkim selima i mogu reći da imamo vrlo dobru saradnju sa predsjednikom sela i vrlo smo uspješno odradili ovu radnu akciju gdje smo uklonili smeće iz svih tzv 'crnih tačaka' u selu a to je bio zajednički cilj i 'Eko-regjiona', opštine i sela kako bi stvorili čistiju sredinu", istakao je Rušiti.
Čini se da je najbolje problem smeća i divljih deponija u selu Planjane istakla starija mještanka koja je, između ostalog, rekla:
"Moja se košara  nalazi blizu ove divlje deponije pa nisam mogla ni disati ni obavljati seoske poslove od smrada i nesnosnog mirisa, naročito tokom ljetnjih mjeseci. Dešavalo se da ja ujutru počistim a uveče već nova naslaga smeća. Hvala što će se ova deponija očistiti, nismo mogli živjeti kako treba."
Inače radna akcija čišćenja sela i njegove okoline trajala je tokom čitavog današnjeg dana.