Jedna od najstarijih obrazovnih ustanova u regionu Župe kraj Prizrena, osnovana 1953. godine, je osnovna i niža srednja škola "Šar" u Pousku, gdje osnovno znanje stiču bošnjačka djeca iz ovog podšarplaninskog sela.

Kao i sve škole u regionu Prizrena, susreće se sa istim problemima – nedostatak prostorija, modernih kabineta, udžbenika i školskih sekcija. Nastava se u ovoj školi odvija u dvije smjene a učenici mijenjaju obuću prilikom boravka u školi pa su prostorije dosta uredne i čiste. Nedostatak savremene školske opreme utiče na rad nastavnika ali su oni zadovoljni zalaganjem i ozbiljnošću kao i željom za rad i učenjem svojih učenika, koji kasnije uglavnom završavaju srednju školu a neki od njih i fakultete.
Iako je nova školska zgrada izgrađena 2003. godine sa kvalitetnim prostorijama i modernom fiskulturnom salom, problem nedostatak prostora je nastao uvođenjem 9. razreda, kaže Hašim Pandži, nastavnik razredne nastave.
"U početku je škola radila sa četiri kombinovana odjeljenja, međutim nakon ratnih dešavanja na Kosovu je uveden 9. razred tako da u sklopu osnovne škole imamo i nižu srednju školu. Treba istaći da osnovne škole u selima Pousko i Jablanica zajednički rade pod imenom 'Šar', dok su prije rata bile u sastavu osnovne škole 'Mladen Ugarević' sadašnje osnovne škole 'Prizrenska Liga'. U obje škole imamo oko 140 učenika, otprilike po 70 u jednoj. Ono što je primjetno posljednjih godina je problem opadanja broja učenika. Ako se ovako nastavi postavlja se pitanje kakva će budućnost našeg obrazovnog kadra biti kroz desetak godina ili par decenija", rekao je Pandži.
Saljajdin Aslani, nastavnik bosanskog jezika ističe nedostatak  modernih kabineta za nastavu i rad sa djecom.
"Trudimo se da to nadoknadimo optimizmom i velikim radom jer su naša djeca iz ovih krajeva prirodno inteligentna i vole da uče. Radi se ozbiljno i profesionalno ali nedostaju nam i udžbenici pa se nekako snalazimo kopirajući neke knjige koje su nam potrebne u radu. Imamo problem i sa lektirama jer teško dolazimo do značajnih književnih djela ili romana za djecu jer ih nema ni u gradskoj biblioteci, a svoju biblioteku nemamo, ali kako rekoh snalazimo se kako znamo i umijemo. Sa malo više napora ovi problemi se mogu prevazići. Želimo da našim učenicima damo adekvatno znanje za njihov dalji nastavak školovanja", ističe Aslani.
Od svih onih sekcija koje bi pomogle razvoju djeteta poput likovnih, literarnih, muzičkih... ovdje imamo samo sportsku sekciju, kaže nastavnik Usen Arifi.
"Problem nedostatak sportskih rekvizita poput lopti, strunjača, mrežica... Imamo modernu fiskulturnu salu ali nemamo finansijska sredstva da bi kupili sportske rekvizite ili muzičke instrumente gdje bi se naša djeca više družila, učila ili bavila se sportom. Vjerujem da će se stanje popraviti u narednoj godini jer nam je to i Ministarstvo obrazovanja obećalo", kaže Arifi.
Interesantna je činjenica da proslavu Dana škole organizuju dan ranije ili  kasnije jer se podudara sa datum Dan Evrope. Dan škole se obilježava prigodnim kulturno-sportsko zabavnim programom.
Ono što je bitno pomenuti je da škola ima veoma uspješnu saradnju sa roditeljima učenika i uopšte sa cijelom društvenom sredinom. Nastavnici ističu da do sad nisu imali problema sa učenicima i njihovim roditeljima jer se odlično razumiju i pomažu jedni druge.
Jedan od odličnih učenika ove škole je Behir Demiri. Učenik četvrtog razreda i izrecitovao nam je svoju pjesmu o svojoj zajednici i Kosovu koju vam prenosimo:
"Ja sam Bošnjak sa Kosova!
Zdravo ja sam Behir,
to je moje ime,
Bošnjak sam sa Kosova
i ponosim se time;
Mi Bošnjaci sa Kosova,
dobri smo sa svima,
živjeti sa nama,
prava je milina;
U našoj školi ,,Šar“,
ima puno đaka,
i uvijek se veseli i slavi,
kada je Dan Bošnjaka..."
Nama preostaje da nastavnom osoblju i učenicima osnovne škole "Šar" u Pousku poželimo puno uspjeha u daljem radu...