Mještani jedina dva bošnjačka sela u Župi kraj Prizrena, Pouska i Jablanice, koja nisu imala asfaltirani put, uskoro će putovati do grada daleko brže, ljepše i sigurnije.

Radovi na asfaltiranju dionice puta od Pouska do Jablanice dobro napreduju pa se očekuje, ukoliko sve ide ovim tempom, da će početkom ljeta biti završeni. Asfaltirano je oko 2 kilometra puta i ostaje da se asfaltira još oko 3 kilometra. Radovi su započeli prošle godine ali su bili obustavljeni tokom zimskog perioda. Radove izvodi firma ”KAG” iz Prizrena sredstva u visini od 650 hiljada eura je obezbjedila Vlada Kosova resornog Ministarstva za telekomunikacije i saobraćaj. 
Predsjednik sela Pousko Arifi kaže da je put najveći problem ovog dijela Župe i da je neprocijeniv značaj dobijanja i otvaranja modernog asfaltnog puta za mještane ova dva sela.
Usen Arifi
“Suočavali smo se sa mnogim problemima posljednjih nekoliko godina ali najveći je bio taj stari, prašnjavi put koji bi prašinom, naročito tokom ljetnjih mjeseci, smetao svima nama. Zbog prašine nismo mogli koristiti naš rod voća i povrća, nije se mogao napolju prostirati veš i nezamislivo je bilo popiti kahvu u svom dvorištu. Došlo je vrijeme da se ostvari san mnogih generacija, da konačno dobijemo moderan asfaltni put koji će nas sa gradom spojiti mnogo brže. Već je asfaltirano oko 2 kilometra a kako se treba asfaltirati još oko 3 kilometra vjerujem da će se uskoro završiti. Inače u sklopu projekta asfaltiranja puta je i izgradnja staze za pješake koja će ići istom dužinom puta do svih mahala u našem selu. Vjerujem, na osnovu brzine kojom se radovi izvode ali i ozbiljnosti i profesionalnosti izvođača radova, da  ćemo već početkom ljetnjih mjeseci dočekati naše Bošnjake iz dijaspore koji će do svog rodnog sela putovati mnogo brže”, istakao je Arifi.
O značaju asfaltiranja ovog puta govori i mještanin Demir Demiri koji već dugi niz godina sa svojom porodicom živi u Njemačkoj. “Naš je kraj opustošen stalnim raseljavanjem u posljednjih 50-ak godina, uglavnom zbog našeg teškog života i loše ekonomske situacije. Broj stanovnika se u našim, bošnjačkim selima u Župi stalno smanjivao jer su mnogi od nas otišli vani – trbuhom za kruhom. Izgradnja puta je, vjerujem, zadnja šansa da se spriječi odumiranje našeg rodnog kraja. Omogućavanjem boljeg život našim preostalim stanovnicima, kao i našim potomcima i ulaganjem naše dijaspore se može sprijeciti izumiranje naših krajeva. Želimo da nam onaj prašnjavi put kojim smo otišli u inostranstvo prije mnogo godina ostane samo uspomena, a da novi  asfaltni put put bude i poticaj na češći boravak svih nas koji živimo vani, kaže Demiri. 
Izgradnjom puta i posljednja dva bošnjačka sela se asfaltom povezuju sa Prizrenom, a makadamski put trasiran još prije 40 godina će biti prošlost.