U osnovnoj i nižoj srednjoj školi "Meto Bajraktari" u Rečanu svečano je obilježen dana škole, priredbom na kojoj su učenici prikazali bogat kulturno-umjetnički program za svoje roditelje, nastavnike...

Program su, među ostalim propratili, direktor opštinskog obrazovanja Nexhat Qoqaj sa saradnicima i prosvjetni radnici mnogih osnovnih škola iz župskih sela.
Qoqaj je uz čestitke upravi, nastavnicima, roditeljima i učenicima, u prigodnom obraćanju, izazio nadu da će ova škola i u budućnosti biti rasadnik učenih ljudi.
Direktor škole i dugogodišnji prosvjetni radnik Esad Kurešepi pojasnio je značaj obilježavanja ovog datuma za sve učenike i prosvjetne radnike škole, gdje se nastava na bosanskom, izvodi od 1999. godine.
"Danas je veliki i značajan datum za sve naše učenike i prosvjetne radnike. Dokaz naših ispjeha je i činjenica da  u okviru škole se gradi i u septembru će biti puštena nova školska zgrada, sa ciljem jačanja kadrova. Naš je prioritet da u što skorije vrijeme svaki učenik ove škole ima svoju zasebnu klupu i moderne kabinete. Škola dobija sedam modernih prostorija, koje će biti opremljene sa najsavremenijim kabinetima, što će uticati na povećanje kvaliteta obrazovanja, u Rečanu, ali i čitavoj Župi", kazao je Kurešepi.
Esad Kurešepi
U osnovnoj školi "Meto Bajraktari", zajedno sa isturenim odjeljenjem u Nebregoštu i Lokvici, nastavu pohađaju 300 učenika, a djeluje i istureno odjeljenje prizrenske gimnazije "Gjon Buzuku". Očekivanja su školske uprave da će Direktorijat za obrazovanje SO Prizren, udovoljiti njihovom zahtjevi te da će otvoriti još jedno odjeljenje ekonomskog profila, ugostiteljsko-hotelijerski smjer.
"Naš nastavni kadar je izuzetno kvalitetan i kvalifikovan, dok našim učenicima osnovne škole i gimnazije, predaje sedamdesetak nastavnika i profesora. Imamo fuskulturnu salu, a u planu je preuređenje školskog poligona, gdje se godinama održava turnir u malom fudbalu: "Turnir mira i prijateljstva", istakao je Esad Kurešepi, direktor škole.
Na kraju programa je za sve prisutne priređen koktel, a za dobro raspoloženje bio je zadužen Mihdat Hamza sa svojim "Denis-bendom".
Iz ove škole u Rečanu, tokom više od četiri decenije postojanja, izašle su mnoge generacije poznatih ljekara, inženjera, ekonomista, pravnika, pisaca...