Istraživanje VKBIK

U okviru projekta "Zastupljenost Bošnjaka u centralnim institucijama", Vijeće Kongresa bošnjackih intelektualaca Kosova je u Prištini održalo završnu konferenciju posvećenu problemu zapošljavanja u centralnim institucijama. Prema zaključcima sa održanog skupa iznijet je podatak da je zastupljenost 1,53 posto u odnosu na ostale zajednice.

Skupu su prisustvovali ministar rada i sciljanog blagostanja Nenad Rašić, zamjenik ministra povratka i zajednica Husnija Bešković, predstavnici kancelarije zajednica pri Uredu Premijera, Srđan Popović te predstavnici političkog i civilnog društva Bošnjaka iz svih bošnjačkih sredina.
Predsjednik NVO "VKBIK", ujedno i potpredsjednik Konsultativnog Vijeća, Mejdin Saliji prezentirao je rezultate višemjesečnog istraživanja te istakao da je upošljenost Bošnjaka u javnim institucijama nedovoljna i iznosi 1.53 procenata.
"Cilj našeg projekta bio je povećanje aktivnog ućešća nacionalnih manjina u javnom životu i njihovo pojačano uključivanje u centralnim institucijama Rapublike Kosova, kao i podsticanje mladih kandidata manjinskih zajednica da konkurišu za radna mjesta u državnoj upravi na Kosovu", kazao je predsjednik VKBI-a Mejdin Saliji.
Ministar Nenad Rašić je između ostalog ukazao na činjenicu da je neophodno veće angažovanje Bošnjaka u proces njihovog uključivanja u institucije sistema, jer putem projekata, Vlada ulaže napore sa ciljem povećanja zapošljavanja etničkih zajednica.
"Priključenje kroz rad institucija je neminovno i mi moramo na neki način da pronađemo sebe kroz sam taj rad. Trebalo bi da se nešto konkretno radi, da se našim zalaganjem i političkim požrtvovanjem uključimo u kosovski sistem i tako napravimo promjenu prije svega za našu zajednicu", istakao je Rašić.
Predstavnik Ureda premijera, Srđan Popović je naglasio da je Vlada Kosova donijela Ured o formiranju Radne grupe koja ce riješavati ovo pitanje, u cilju što većeg zapošljavanja zajednica u javnim institucijama.
Zbog poražavajućih iznijetih rezultata istraživanja, izuzetno nezadovoljstvo izrazio je Husnija Bešković. On je iznio probleme koji su uticali da ovaj trend bude negativan.
"Prilikom zapošljavanja ne poštuje se institucija konkursa, tu su neizbježni familijarizam, nepotizam protekcija i ostale nepravilnosti. Nadalje, često imamo priliku da se zapošljavaju iz većinske zajednice pod plaštvom da je primljem pripadnik bošnjačke zajednice. Vlast je centralizovana u Prištini gdje đživi najmanji broj Bošnjaka. Rad i zapošljenje u Prištini iziskuje torškove putovanja, troškove stanovanja ne izostavljajući i lične dohotke, ne mogu dopustiti takav luksuz i samtram da su to razlozi što u centralnim institucijama ima vrlo malo Bošnjaka i pripadnika ostalih manjinskih zajednica", naglasio je Bešković.
Kako bi i pripadnici bošnjačke zajednice dobili svoje adekvatno mjesto u institucijama sistema, bošnjački predstavnici u institucijama i civilnom društvu od najviših predstavnika zatražili su da ulože maksimalne napore. Tokom otvorene diskusije govorili su o problemima u obrazovnom sistemu kao i potrebi primjene postojećih zakonskih akata u pogledu zapošljavanja.
Ovaj projekat je podržala Kosovska fondacija za otvoreno društvo.