U Palati omladine u Prištini od 17 do 19. aprila održava se, deseti put po redu, Sajam turizma, putovanja i gastronomije. Etnograf Sadrija Bajra je na ovom međunarodnom sajmu prezentirao i kulturno nasljeđe Bošnjaka Prizrensko-dragaškog kraja.

"Pozvan sam na ovaj sajam da promovišem kulturu, kulturnu baštinu, tradicionalnu nošnju, tardicionalne eksponate i ručne radove Bošnjaka Republike Kosova. Ova izložba predstavlja naš identitet i naše postojanje na ovim prostorima", naveo je Bajra.
Cilj ove izložbe je bila afirmacija kulturne baštine i obogaćivanja sveukupne turističke ponude Kosova, jer kako ističe Bajra "mnogi se u posljednje vrijeme odriču obićaja i naših tradicija". Prema njegovim riječima, veoma malo je urađeno na promociji ovog narodnog blaga.
"Podrške povodom ovog sajma i izložbe eksponata nije bilo. Mislim da sam dao veliki doprinos za bošnjačku zajednicu. Na izložbi su zastupljeni eksponati iz Podgora, Župe i Gore čime su obuhvaćena sva tri identiteta Bošnjaka Kosova", kazao je Bajra.
Sajam koji je privukao pažnju velikog broja posjetilaca je organiziralo Ministarstvo ekonomskog razvoja Republike Kosova.