Nevladina organizacija "Equality", koju pretežno sačinjavaju žene i djevojke iz bošnjačke zajednice regiona Prizrena, organizirala je u Rečanu prigodan koktel u povodu uspješne realizacije projekata u protekloj godini, koji su za cilj imali promovisanje bošnjačke tradicije, običaja i kulture.

Skupu je prisustvovalo veliki broj bošnjačkih žena i djevojaka, po nekoliko njih iz skoro svih bošnjačkih sela regiona Prizrena. Prisutnima su se najprije obratile Sanela Lutvić-Zornić i Senada Sagdati koje predvode ovu nevladinu organizaciju i koje su prigodnim govorima prisutnima pojasnile značaj ovakvih okupljanja u projektima koji su od vitalnog znacaja za očuvanje kulture, tradicije, narodne nošnje, pjesme i igre Bošnjakinja Kosova, posebno regiona Župe i Podgore.
Nakon njih izuzetno zapažen govor održala je turizmolog Medisa Sagdati-Karavidaj koja je iz svog ugla pojasnila koliko je značajno u sferi turističke ponude Župe, između ostalog, kroz posjetu i prezentaciju ljubitelja turizma iz zemlje i inostranstva, predstaviti sve ono što krasi te bošnjačke ruralne sredine na Kosovu. To su, kako rekosmo, tradicionalne vrijednosti naše zajednice kroz pomenuto dodavši da se za čuvenu "Ljubinsku Nusu" kroz šarenje lica udavače, te sve što ide uz taj običaj, čulo širom svijeta, gdje ona postaje jedan od zaštitnih znakova u tradiciji bošnjačke zajednice na Kosovu.
Svojih desetak emotivnih trenutaka kroz prezentaciju svojih pjesama svoje prve knjige poezije "Duša moje duše" imala je književnica Arifka Ljatifi čitaju stihove iz svojih pjesama Mladesta, Avazov toranj - pjesma posvećena Sarajevu, kao i pjesma Moja Mati o neprevaziđenoj i iskrenoj ljubavi majke i djeteta.
Na samom kraju ovog druženja, jedna od najstarijih članica, Mejka Aslani, zapjevala je nekoliko starih bosanskih pjesama te izazvala oduševljenje prisutnih koje su sve pomenute pozdravili srdačnim i velikim aplauzima.

Senada Sagdati, NVO "Equality"

Danas implementiramo završnu aktivnost projekta nazvanog "Učešće Bošnjakinja u zaštiti nematerijalnog kulturnog nasljeđa u cilju podizanja nivoa svijesti žena i djevojaka u ruralnim podrušjima". Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo za kulturu, omladinu i sport Vlade Kosova gdje smo u okviru samog projekta odradili nekoliko radionica i to u selima Rečane, Gornje Ljubinje, Grnčare i Planjane.
Što se tiče samih radionica u okviru njih podjeljene su u tri teme i to: usmena tradicija sa muzičkim elementima, ručni radovi sa etno-elementima kao i treća očuvanje starih i tradicionalnih jela.
Danas je, kako sam istakla, onaj završni skup svih onih koji su učestvovali u pomenutim radionicama da bismo se družili i rezimirali sve ono što smo odradili tokom protekle godine. Učestvovalo je 25 bošnjačkih žena i djevojaka u ovom projektu koji je odrađen profesionalno te im ja srdačno čestitam na svemu što smo zajedno odradile. Na taj način mi čuvamo našu tradiciju, kulturu i običaje za neke buduće generacije od zaborava. Recimo i to da imamo puno planova u ovoj godini gdje ćemo sarađivati sa bošnjačkim NVO iz Makedonije u nekim zajedničkim projektima, a takođe smo pozvani na svebošnjački Forum Bošnjaka sa balkanskih prostora koji će se krajem februara mjeseca održati u Sarajevu, što smatramo za veliki uspjeh, jer ćemo i tamo prezentirati našu kulturu, tradiciju i običaje Bošnjaka regiona Prizrena, što je veliki uspjeh, jer sama činjenica da smo pozvani znači da nas poštuju i žele više saznati o nama.