Gost Jutarnjeg programa RTK2

Gost Jutarnjeg programa RTK2 bila je Emilija Redžepi, predsjednica Nove demokratske stranke (NDS) koja je govorila o važnim i aktuelnim pitanjima na političkoj sceni, kako Kosova, tako i pitanjima koja se tiču bošnjačke zajednice.

Prvo se osvrnula na utiske i ocjenu parlamentarnih izbora i prebrojavanje glasova koje se veoma odužilo.

- S obzirom da su izbori završeni 6. oktobra i cjelokupan ovaj izborni proces traje ovoliko dugo, izbori su izgubili smisao. No, šta je tu je. CIK je juče odlučila da ponovo prebrojava neka biračka mjesta, kutije koje su vjerovatno sporne i tako se odugovlači certifikovanje svih poslanika koji su dobili svoj mandat iz svih političkih partija. Očekujemo da se što prije završi taj proces, da se konstituiše parlament da se konstituiše vlada i da krenemo sa radom.

- Na ovim izborima dvije bošnjačke partije su dobile povjerenje svojih glasača. Koalicija Vakat sa dva poslanika (Rasim Demiri i Duda Balje) i ja sam ispred NDS-a. Zabilježili smo jako dobar rezultat na ovim izborima. To pokazuje da smo stranka konstantno koja je u usponu, 30-40 posto. Zahvaljujem se svima onima koji su podržali NDS.

Nakon posljednjih dešavanja na bošnjačkoj političkoj sceni, kada je poslanica Koalicije Vakat Duda Balje podnela ostavku na sve funkcije u DSB (Demokratskoj stranci Bošnjaka) članici Koalicije Vakat, te postala nezavistan kandidat, lider NDS se osvrnula na ova dešavanja i rekla.

- Sada smo u parlamentu jedan poslanik iz NDS-a, jedan poslanik iz Koalicije Vakat i Duda Balje kao nezavisni kandidat. Pozvaću je i pružiti ruku saradnje. Smatram da ako smo zajedno dva poslanika, naravno mislim da treba da se pozove i gospodin Rasim Demiri, bez obzira na tu neku našu partijsku netrpeljivost i neke te lične predrasude jedni o drugima. Smatram da trebamo biti zajedno u budućem sazivu vlade, zato što imamo tri poslanika. Najviše od svih manjinskih zajednica, poslije srpske nacionalne zajednice. Smatram da određena mjesta trebaju pripasti nama - rekla je između ostalog Emilija Redžepi, predsjednica NDS-a.