Sporost u realizaciji imenovanja

Trg Alije Izetbegovića u Prizrenu je već dvije godine ostao bez svog natpisa i obilježja. Građani i predstavnici Bošnjaka u optinskoj Skupštini grada na Bistrici traže vraćanje te table, dok opštinske vlasti kažu da se radi samo o tehničkom problemu.

Mnogo je problema i u procesu postavljanja natpisa na tabelama, kojeg predvodi nova opštinska vlast. 
Prema nezvaničnim podacima bar 30 posto ulica ili trgova u prizrenskoj opštini čeka svoja obilježja, a pet godina je od kako su imenovanje ulica, trgova i naselja, prošla skupštinsku proceduru. 
Od devet članova koliko ima Komisija za imenovanje ulica, trgova i naselja, po jedan su iz Nove Demokratske stranke i Koalicije Vakat. 
Azem Durmiši, dopredsjednik ove komisije, obnovljene 21. juna ove godine i njegov kolega iz Koalicije Vakat, Edis Aljilji, kažu da naziv trga Alije Izetbegovića, kao jedan od zahtjeva Bošnjaka, čeka proceduralne aktivnosti, dodajući da ne postoji precizan podatak koliko je ulica i trgova u prizrenskoj opštini, koje imaju veze sa poznatim bošnjačkim ličnostima ili događajima. 
Izvjesne su reakcije građana u pogledu imenovanja ulica i trgova u samom gradu, ali i okolnim mjestima. 
Najčešće ima negodovanja oko ispisivanja tabela i promjene lokacija, putem društvenih mreža. Ali ne i žalbi i zahtjeva, upućeni opštinskim institucijama.

Pogledajte prilog RTK1 - Vijesti na bosanskom jeziku: