Nakon osvojenog poslaničkog mandata ispred Koalicije Vakat

Poslanica u Skupštini Kosova u dva saziva i članica Glavnog odbora DSB povlači se iz ove stranke nakon što je osvojila još jedan poslanički mandat.

Kao razloge za ovaj korak Duda Balje navodi narušene odnose u vrhu stranke a čija je kulminacija, kako ističe, bila agresivno izražena i u posljednjoj predizbornoj kampanji.
“Moja odluka je moj lični ali i moralni odgovor da ne želim nikako biti legitimacija aktivnosti koje se odnose na sam rad DSB-a, kao i političkih i interesnih poteza, koji se donose od uskog kruga grupe ljudi, većinom u cilju osobnih ambicija, malo vodeći računa o zajednici i eventualnim posledicama po nju samu”,  objavila je Duda Balje na svom facebook profilu.
Ona kao ostale razloge navodi i marginalizovanje starijih i iskusnih članova partije, netransparentnost donošenja odluka, trošenja finansija.
“Stvaranje frakcija, kao aktivnost u DSB-u, čiji deo ne želim biti, filtriranih kroz uske interese sa krajnim ciljem realzacije ličnih koristi, smatram veoma opasnim i rizičnim po sam autoritet DSB-a koji je godinama stvaran, ali još opasniji po samu zajednicu”, ističe Duda.
O njenom daljem političkom angažovanju Duda Balje kaže da će u novom sazivu Skupštine Kosova djelovati kao predstavnik Bošnjaka kroz parlamentarnu grupu “6+“, kroz koju će se, kako navodi, i dalje boriti za interese bošnjačke zajednice u zakonodavnoj vlasti.
Što se tiče funkcije u izvršnoj vlasti, gdje je za manjinske zajednice zagarantovano jedno ministarstvo, te da na njega polažu pravo i ostale manjinske zajednice, kaže da su u igri tri novoizabrana poslanika, odnosno kandidata za ministarsku funkciju u novoj vladi.
“Nakon sastanka sa predsjednicima partija LDK i VV, dobili smo konačan stav koji se odnosi na imenovanje budućeg ministra iz manjinskih zajednica, a to je da će ministarsko mjesto dobiti kandidat koji donese šest potpisa podrške od ukupno deset poslanika iz manjinskih zajednica. Podršku, odnosno potpis nisam deponovala do sada nikome”, istakla je poslanica Duda Balje u obraćanju koje je objavila na svom Facebook profilu.