U Prizrenu je, u Institutu Yunus Emre", otvorena izložba stare nošnje, eksponata i fotografija, etnografa i doajena bošnjačke kulture, Sadrije Bajre.

U prosotrijama Instituta “Yunus Emre” u Prizrenu, Etnološko kulturno-umjetničko društvo “Mladi Talenti” iz Prizrena, na čelu sa doajenom bošnjačke kulture, tradicije, pjesme i igre Bošnjaka Kosova, etnografom Sadrijom Bajrom, otvorena je samostalna izložba pod nazivom “Tradicionalne nošnje etničkih zajednica Kosova" i trajaće sedam dana.
Izložba, kako nam je kazao profesor Bajra, ima za cilj da promoviše tradiciju, kulturnu baštinu, običaje, nošnje, ručne radove kao i mnoge antikvitete Bošnjaka i ostalih zajednica sa kojima oni žive.
"Poslije 15 godina, ponovo sam želio da pokažem javnosti kojim materijalnim narodnim blagom raspolažu zajednice u Republici Kosovo. Ovdje su izložene narodne nošnje, fotografije i drugi tradicionalni elementi. Ovo materijalno blago je pred nestajanjem i želio sam da postaknem mlade da nastave rad na očuvanju kulturnog nasljeđa", rekao je Sadrija Bajra, organizator izložbe.
Profesor historije i publicista iz Prizrena, Enver Batiu, riječi je hvale iznio na račun, kako je kazao, neumornog profesora Sadrije Bajre, koji je još jednom prezentirao kulturno blago grada Prizrena i okoline, dok dobar poznavalac kulturnog nasljeđa Bošnjaka, dr. Sadik Idrizi je kazao da je neophodno osnivanje nekog etno-muzeja, koji bi na sistematski način prezentirao narodno materijalno blago.
U nastavku programa, Sadrija Bajra je zaslužnim pojedincima i institucijama, podjelio zahvalnice, dok su Hašim Pandži i Šefkija Fazli, otpjevali narodne pjesme prizrensko-dragaškog kraja, a učenici OŠ "Lek Dukagjini" su izveli skeč.