Malezija opozvala ambasadora

Malezija je opozvala svog ambasadora u Pjongjangu te pozvala na razgovor sjevernokorejskog ambasadora u Kuala Lumpuru.

Malezija je opozvala svog veleposlanika u Sjevernoj Koreji, te pozvala na razgovor sjevernokorejskog veleposlanika Kang Chola nakon njegovih optužbi da je ta država "u dosluhu s neprijateljskim snagama" u procesu istrage ubojstva Kim Jong-nama, polubrata lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una.
Po Kangu, moguće je da Malezija pokušava "prikriti nešto". Smatra i da je obdukcija Kim Jong-nama provedena "jednostrano i bez sjevernokorejskog prisustva".
Diplomatski sukob između dvije države izbio je kada je malezijska policija odbacila zahtjeve sjevernokorejskih diplomata da preda tijelo Kim Jong-nama, za kojeg se sumnja da je otrovan na međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru, podsjeća AFP.
"Smrt Kim Jong-nama se dogodila na malezijskom tlu pod misterioznim okolnostima, a odgovornost malezijske vlade je da provede istragu u cilju utvrđivanja uzroka smrti", navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova nakon sastanka sa sjevernokorejskim veleposlanikom.
Optužbe veleposlanika Kanga Malezija je odbacila kao "neutemeljene", a njegove tvrdnje proglasila je "neosnovanim pokušajem da im naruši ugled".
Snimke nadzornih kamera navodno prikazuju napad na Kim Jong-nama nepoznatim otrovom.
Malezijska policija uhitila je četiri osumnjičene osobe - dvije žene (jednu iz Vijetnama, a drugu iz Indonezije), te dva muškarca (iz Malezije i Sjeverne Koreje), a još traje potraga za četiri državljana Sjeverne Koreje koji su pobjegli iz Malezije na dan napada.
Optužbe Južne Koreje
Rezultati obdukcije mogli bi biti objavljeni u srijedu, potvrdio je malezijski ministar zdravstva Subramaniam Sathasivam.
No, sjevernokorejski dužnosnici su nastojali spriječiti Maleziju da obavi obdukciju i zahtijevali su da im se tijelo odmah preda.
Malezija je obećala predati tijelo Kim Jong-nama tek kad obitelj dostavi DNK uzorke za analizu koja će potvrditi srodnost, rekla je policija.
"Želimo završnu identifikaciju potvrditi testom DNK", rekao je policijski zapovjednik države Selangor.
Južnokorejski premijer Hwang Kyo-ahn ustvrdio je u međuvremenu kako je "gotovo sigurno" da Sjeverna Koreja stoji iza ubojstva Kim Jong-nama, najstarijeg sina pokojnog sjevernokorejskog vođe Kim Jong-ila.
Kim Jong-nam, koji je živio u Makau pod zaštitom Pekinga, javno je govorio protiv svoje obitelji koja godinama vlada izoliranom državom s nuklearnim potencijalima.