Krstimir Pantić

Susret predsjednika Tomislava Nikolića i Atifete Jahjage ne znači priznavanje Kosova kao nezavisne države, već je to jedan od načina da dođe do smirivanja situacije na terenu, izjavio je zamjenik direktora vladine Kancelarije za Kosovo, paraleleni predsjednik opštine Mitrovica, Krstimir Pantić.

"S obzirom da postoji nezadovoljstvo kod građana u Srbiji tokom i rezultatima dijaloga u Briselu, očekujem da najavljeni susret označi početak sasvim novog pristupa rješavanju statusa Kosova", rekao je Pantić za beogradski "Danas".

On je podsjetio i da je predsjednik Srbije na samom početku mandata rekao da će voditi računa o svim građanima Srbije, "uključujući i Albance koji žive na Kosovu".

Na pitanje kakva je njegova i uloga direktora Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Aleksandra Vulina u pregovorima s Prištinom i da li će nako od njih dvojice doći na čelo radnog tima, ako Dejan Pavićević bude imenovan za oficira za vezu (ambasadora op.a.) u Prištini, Pantić je rekao da su oni na razgovore u Briselu putovali kao članovi Vlade Srbije, a ne kao članovi pregovaračkog tima.

"O tome ko će biti šef pregovaračkog tima odluku će doneti Vlada", dodao je Pantić. On je ocjenio, povodom najava iz Prištine da bi tehnički dijalog trebalo da se završi ovog mjeseca, da je nemoguće da se dijalog završi tako brzo.

"Albanci žele da se pregovori završe što je prije moguće, jer su svijesni da se sada vode na potpuno drugačiji način i da će delegacija Vlade Srbije biti mnogo manje spremna da čini ustupke na štetu sopstvenih državnih i nacionalnih interesa", napomenuo je Pantić i dodao da postoji još mnogo nerješenih pitanja, "uključujući i pitanje statusa Kosova".

U vrijeme dok je Borislav Stefanović vodio pregovore s Prištinom Pantić je tražio njihov prekid i poništavanje dogovora, a sada misli da se ti sporazumi moraju sprovesti, iako i sam Stefanović to negira.

"Sve dok Ustavni sud Srbije ne ocjeni ustavnost postignutih sporazuma, Vlada je u obavezi da ih sprovodi. Moje mišljenje i mišljenje Srba sa Kosova o sporazumima je poznato i domaćoj javnosti i međunarodnoj zajednici", istakao je Pantić.

Pantić je upozorio i da postoji opasnost od oružane intervencije KFOR-a, ali je rekao da se iskreno nada da će razum prevladati.