Potrebno je stvaranje novih zelenih površina

Kvalitet vazduha na Kosovu nije zadovoljavajući, kažu iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, koje je sastavilo plan poboljšanja kvaliteta vazduha na Kosovu.

U okviru plana resorno ministarstvo planira da u rješavanju ovog problema uključi i ostala ministarstva i institucije Kosova. Ministarka životne sredine i prosornog planiranja Albena Reshitaj rekla je da je na Kosovu od 2012. godine instalirano 12 stanica koje svakodnevno kontrolišu kvalitet vazduha.

"Imajući u vidu kvalitet vazduha a posebno u centralnom djelu Kosova, došli smo do zaključka da je ovaj zajednički sastanak veoma važan, kako bi svi bili upoznati sa situacijom. Povećana zagađenost vazduha je posljedica mnogih sagorjevanja, gasova iz automobila kao i nepovoljnih vremenskih uslova. Ovakva situacija je dovela do toga ovo pitanje bude prioritet resornog ministarstva i Vlade Kosova", rekla je Albena Reshitaj.

Premijer Kosova Ramush Haradinaj iznio je svoje prijedloge kako smanjiti zagađenost.

"Potrebno je stvaranje novih zelenih površina na Kosovu i edukacija građana o upotrebi goriva, posebno za grijanje. Sada je na snazi zakon koji zabranjuje upotrebu uglja ali mi znamo da je na Kosovu veliki broj porodica koje nemaju izbor. Na Kosovu takođe još uvijek nemamo gas koji je mnogo bolji za grijanje i koji ne zagađuje okolinu. Još uvijek nije jednostavno da se priključimo na gasovod u Albaniji", kazao je premijer.

Iz Ministarstva za ekonomski razvoj kažu da su glavni zagađivači vazduha na Kosovu izduvni gasovi iz automobila i ugalj koji se koristi za zagrijevanje prostorija, a svakako najveći zagađivač je termo-elektrana u Obiliću.

"Kosovo je dobilo donaciju od 35 miliona eura za zamjenu filtera na termoelektrani Kosovo B i to će direktno uticati na poboljšanje životne sredine. Termoelektrana Kosovo A je dosta zastarjela i naš plan je da je zatvorimo i nakon toga izgradimo 'Novo Kosovo' koje bi trebalo da počne sa radom 2019. godine", istakao je Valdrin Lluka, ministar ekonomskog razvoja.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine Kosova najveća stopa zagađenosti vazduha je izmjerena u Obiliću, Prištini i Gnjilanu, dok je u Prizrenu i Peći vazduh najčistiji.

"Ovo je globalni problem a koji ne zaobilazi ni Kosovo, ali preduzeli smo konkretne mjere i očekujemo da do 2020. godine vazduh na Kosovu bude za 20 odsto čistiji nego danas", kazala je Rejhan Vunic, zamjenica ministra inostranih poslova.

U okviru plana poboljšanja kvaliteta vazduha Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja planira da poveća zelene površine u urbanim sredinama koje će doprineti smanjenju zagađenosti vazduha, ali i podici svijest ljudi o značaju očuvanja životne sredine.

Milica Živić, RTK2