Nije prihvatio pasoš ove zemlja

Iako je bio ponosan na činjenicu da posjeduje pasoš svoje domovine - bez obzira što dugi niz godina živi u Luksemburgu - kosovskom Albancu sa inicijalima V. K. se dogodilo nešto za što kaže da su glavni krivci institucije Kosova.

On je objasnio za portal "Telegrafi" da je pošao na put za Bejrut, glavnom gradu Libana, radi poslovne investicije, dodajući da je "dobio informaciju da je dozvoljeno da ode u Liban bez vize, samo sa pasošem".

"Ušao sam u Liban i odmah, ne znam ni sam, bio sam uhapšen. Način na koji sam uhapšen je sramotan. Na taj se način samo šefovi mafijaških bandi vezuju", dodao je V. K.

Prema njegovim riječima, najveće razočarenje je došlo kada je nakon što je proveo dva sata u libanskoj državi - dok je bio saslušavan - pokušao da kontaktira institucije Kosova, što je bilo nemoguće.

"Zvao sam na desetine puta brojeve koje posjeduje Ministarstvo vanjskih poslova na raspolaganju i niko se nije javljao. Bio sam veoma razočaran. Što se tiče naših institucija, čovjek može umreti a da za njih to ne predstavlja nikakav problem", rekao je on.

V. K dalje navodi da žali što posjeduje pasoš Kosova, jer je imao mogućnost da dobije pasoš države u kojoj živi.

"Oh, bio sam patriota, ali sam uvideo da nemamo ni državu ni brigu za naše građane. Ovo je strašno. Stidim se ovih institucija", rekao je on.

Na web stranici Ministarstva (http://www.mfa-ks.net), ne daju se precizna objašnjenja za koje države građanima Kosova trebaju vize. Liban nije priznao nezavisnost Kosova i kao rezultat toga proizilazi da postoje ograničenja za građane Kosova.

Ali to ne može svako znati, zar ne?

"Negdje sam na Google vidio da nije potrebna viza. Država treba da zna da treba što je najjednostavnije informiše građane", rekao je on.

/Telegrafi/